SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

igasNoul Cod Fiscal ține cu răsuflarea tăiată tot mediul economic și social românesc. Și nu numai. Chiar și țări importante ale U.E. își dau cu părerea despre ce și cum. Cert este că deși a fost votat într-o majoritate de speriat și de către Opoziție, acesta s-a… împiedicat. Preșe­dintele Iohannis l-a retrimis în Parlament. După asta și poziția liberalilor s-a mai nuanțat. Premierul Ponta s-a întâlnit cu o zi înainte, adică miercuri,  atât cu președintele Iohannis, cât și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.  Fapt este că ieri PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns în discuţiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%. Deputatul UNPR, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că reprezentanţii partidelor propun ca noul Cod Fiscal să prevadă  o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ALDE, Cătălin Beciu a declarat,  după consultările tehnice pe tema Codului Fiscal, că poziţia ALDE ar părea singulară de­oarece susţine actuala formă a Codului, cu TVA de 19%, arătând că nu a semnat acordul tehnic şi că poziţia va fi stabilită în interiorul partidului şi al coaliţiei. „Poziţia ALDE ar părea singulară pentru că avem un număr mare de antreprenori care susţin Codul fiscal în textul adoptat acum 45 de zile. Noi susţinem Codul Fiscal aşa cum a fost el adoptat de către Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL şi le vom discuta în interiorul partidului şi apoi în cadrul coaliţiei şi vom încerca să susţinem un punct de vedere comun”,  a punctat Beciu, după consultări. El a mai spus că TVA trebuie redusă la 19%, deoarece impactul psihologic este foarte important.   Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.  Și PNL este de acord cu reducerea TVA în două trepte. Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu a declarat, după consultările tehnice între partide pe Codul Fiscal, că PNL „a semnat un pact tehnic care va fi  suportul pentru votul politic din Parlament”,  arătând că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care garantează sustenabilitatea Codului.
„Sper ca liderii politici şi Parlamentul, săptămâna viitoare, să ţină cont de opinia noastră tehnocrată şi să avem Cod Fiscal, să avem stabilitate economică, să se creeze în continuare locuri de muncă, să crească salariile, să scadă preţurile prin scăderea TVA”,  a arătat premierul. De asemenea, Victor Ponta a precizat că cele 4 puncte de TVA, care înseamnă 7 miliarde lei impact negativ, „dar cu creştere economică, cu organizare în continuare bună a ANAF şi cu cheltuieli inutile de care scăpăm, nu reprezintă o problemă pentru eco­nomie. În primele 6 luni am încasat 10 miliarde de lei în plus, deci anul viitor măcar 7 le încasăm sigur şi cred că un consens politic ne va ajuta pe noi, cei care punem în aplicare codul, să mergem în aceeaşi direcţie şi din punctul ăsta de vedere m-aş bucura şi mă bucur când există soluţii ra­ţio­nale, a pecizat primul-ministru”.
Cum s-au reflectat aceste negocieri însă în mediul politic local? Ionel Ciupe preşedintele organizaţiei municipale ALDE Arad, a declarat: „Organizaţia ară­dea­nă susţine fără rezerve revotarea Codului Fiscal în forma propusă de către Guvern, chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a respins-o, iar popularii din actualul PNL şi-au schimbat opinia. Poziţia ALDE este sprijinită de către întregul mediu de afaceri şi partidul nu va accepta renunţarea la principiile sale, printre care se nu­mără impozitul de 5% pe dividende sau principiul «in dubio», conform căruia în cazul ambiguităţii legii, mediul economic se va bucura de interpretarea fiscală cea mai favorabilă.”
Cei de la PSD, prin vocea deputatului Dorel Căprar, liderul Organizației Jude­țene au spus: „Știu că s-a ajuns la un consens și toată lumea a fost de acord cu această soluție de compromis. Astfel s-a căzut pe reducerea TVA, în primă fază la 20% și 19% din 2017. De asemenea și scoaterea supraaccizei la carburanți și alcool a fost amânată pe 2017. Una peste alta , cred că Codul va trece fără pro­bleme. Dincolo de asta este foarte important impulsul pe care-l va avea asupra mediului economic și a locu­rilor de muncă. Se va mări baza de colectare pentru buget cred eu, iar impactul va fi unul pozitiv”.
Senatorul liberal, Traian Igaș a punctat: „Astăzi partidele au ajuns la un acord în ceea ce privește reducerea TVA în două trepte, la 20% în 2016 și la 19% în 2017. Compromisul în po­li­tică este binevenit în astfel de situații pentru că aduce beneficii cetățenilor, fie ei producători sau consumatori. Dar, în Parlament, la reexaminare, PNL va susține și necesitatea încadrării într-un deficit bugetar de maxim 2% din PIB în 2016 și eliminarea supra­accizei la carburant”. La începutul săptămânii viitoare, Codul Fiscal va intra în dezbatere. Cu datele de până acum se pare că acesta va trece fără probleme și vom avea TVA de 20% , de la 1 ianuarie 2016.

Recomandările redacției