igas

Mâine, parlamentarii sunt convocați în sesiune extraordinară pentru a dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.

Partidele au ajuns la un acord în ceea ce privește reducerea TVA în două trepte, la 20% în 2016 și la 19% în 2017. Compromisul în politică este binevenit în astfel de situații pentru că aduce beneficii cetățenilor, fie ei producători sau consumatori. Dar, în Parlament, la reexaminare, PNL va susține și necesitatea încadrării într-un deficit bugetar de maxim 2% din PIB în 2016 și eliminarea supraaccizei la carburant” declară senatorul liberal, Constantin Traian Igaș.

Senatorul arădean consideră că febra codului fiscal trebuie depășită cât mai repede și mai eficient pentru că ne ajunge din urma febra fondurilor europene. „România trebuie să își continue dezvoltarea. Perioada de recuperare nu poate continua la nesfârșit. Dincolo de ceea ce producem în țară trebuie să accesăm cât mai mult zona banilor europeni, iar Guvernul are toate pârghiile și datoria să fluidizeze fluxul birocratic actual” este de părere senatorul Constantin Traian Igaș.

De altfel, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.   Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu a declarat, după consultările tehnice între partide pe Codul Fiscal, că PNL„ a semnat un pact tehnic care va fi  suportul pentru votul politic din Parlament ”,  arătând că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care garantează sustenabilitatea Codului.  Dar cel mai important aspect  în viitorul imediat este scăderea cu patru procente a TVA. Se știe că un punct de TVA înseamnă aproximativ 1,8 miliarde de lei. Astfel deficitul de 7,2 miliarde de lei va fi acoperit, potrivit premierului, dintr-o mai bună organizare a ANAF și tăierea unor cheltuieli inutile.  Astăzi însă Codul Fiscal este de așteptat să treacă în Parlament fără nici o emoție.

Recomandările redacției