SONY DSC

SONY DSC

Cererea sindicatelor din educaţie de creştere a salariilor cadrelor didactice este pusă chiar astăzi pe masa primului ministru. Profesorii cer o majorare salarială asemănătoare cu cea a personalului din sănătate, care va beneficia de la 1 octombrie de un spor de 25% la salariu, iar în doi ani de zile va ajunge la un total de 75 de procente.
Conducerea Ministerului Educaţiei a anunţat deja că a trimis Ministerului Muncii un proiect pe marginea legii salarizării care prevede creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 70% şi un maximum de 177% pentru lectorii şi şefii de lucrări din învăţământul universitar. Este vorba de un proiect pe marginea legii salarizării. Această creştere de 177 % este un maxim care se propune pentru lectorii şi şefii de lucrări din învăţământul universitar deoarece aceştia aveau salarii foarte mici apropiate de cele ale debutanţilor. Altfel pentru preuniversitar şi universitar propunerea de salarizare pleacă de la un minimum de circa 70 % care se acordă debutanţilor şi din învăţământul universitar şi preuniversitar.
Cererea dascălilor mai cuprinde şi alte elemente cum ar fi sporul de mediul rural, mediu izolat între 5 şi 20 %, sporul pentru cei care lucrează în învăţământul special de 15 %, sporul pentru dirigenţie de 10% şi alte astfel de sporuri.
Până una alta însă, în cel mai optimist mod, profesorii ar pu­tea beneficia de o creştere salarială abia din luna decembrie a acestui an, cu un procent de 10%.
După majorarea din luna martie a acestui an, salariul net al unui învățător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.
„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluție de majorare suplimentară și pentru salariații din învățământ, cu siguranță că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru elevi și dascăli. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, nu excludem ca la începutul anului şcolar să demarăm protes­tele”, susţine Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.

Recomandările redacției