bac1Prima probă scrisă a examenului naţional de bacalaureat, care a avut loc ieri la limba şi literatura română, s-a desfăşurat cu ghinion pentru patru candidaţi. Aceştia au încercat să se folosească de telefonul mobil, însă au fost prinşi şi poftiţi să iasă afară din sala de examen. Doi dintre ei au trăit momente penibile, în sensul că atunci când le era lumea mai dragă telefonul le-a început să sune, demascându-i imediat. Un alt elev a fost prins cu căşti în urechi, în timp ce cel de-al patrulea a fost prins în momentul în care încerca să se uite în telefon.

„Conform Calendarului de desfăşurare a examenului de bacalaureat naţional, Anexa 1 la Ordinul M.E.N. nr. 4430/29.08.2014, astăzi, 24.08.2015, au început probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2015. Probele scrise din cadrul Examenului de bacalaureat naţional, sesiunea august – septembrie  2015, se desfăşoară în trei centre de examen, dintre care două centre de examen în municipiul Arad, respectiv un centru în judeţ. Pentru proba scrisă la Limba şi literatura română s-au înscris 631 candidaţi, dintre care au susţinut proba 480 candidaţi, 151candidaţi fiind absenţi. Au existat patru cazuri de candidaţi eliminaţi“, ne-a declarat Laura Nădăban, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Probele scrise continuă astăzi cu limba şi literatura maternă (maghiară, germană şi slovacă), miercuri cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică pentru absolvenţii profilului real şi istorie pentru cei de la profilul umanist, şi vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării, respectiv biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie.

Rezultatele vor fi afişate în 31 august, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.

Sesiunea a doua a examenului de bacalaureat din acest an a început pe 17 august, cu probele orale şi de competenţe, care s-au încheiat în 21 august. La aceste probe, candidaţii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat. Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale au refuzat să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Recomandările redacției