OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liceul Tehnologic Iuliu Ma­niu Arad şi Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări Caius Iacob – fostul CFR, s-ar putea uni şi transforma într-un mega-liceu de informatică. Cel puţin aceasta este intenţia conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţan Arad, care vrea în acest fel să salveze cele două licee de la faliment. „Numărul elevilor a scăzut dramatic în ultimii ani, iar liceele tehnologice se pare că au cel mai mult de suferit. Cele două licee funcţionează în clipa de faţă la jumătate din capacitate, iar soluţia ideală ar fi unificarea lor şi transformarea într-un liceu puternic de informatică, care să facă concurenţă co­legiilor naţionale precum Moise Nicoară, Ghiba Birta, Vasile Goldiş, ori Preparandia“, ne-a declarat prof. Clau­dius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Conducerea ISJ susţine însă că toate liceele tehnologice au probleme, iar în viitor o soluţie de salvare ar reprezenta-o unificarea. Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă să se unifice cu Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, Liceul Forestier cu Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, iar CFR cu Iuliu Maniu, ar fi cele trei noi licee puternice care s-ar forma din comasarea celor şase.
Chiar dacă profesorii de la Iuliu Maniu sunt reticenţi la ideea de unificare, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţan Arad dă asigurări că nimeni nu va avea de suferit. „Cele două unităţi de învăţământ trebuie să înţeleagă că în actualul mod de funcţionare nu prea au şanse de supravie­ţuire. În plus, absolut nimeni nu va rămâne fără slujbă“, susţine Mladin.
Numărul elevilor şi implicit al normelor didactice s-a redus dramatic în ultimii ani. Dacă în anul 2011 existau 65.826 de elevi în judeţul Arad, acum s-au redus la 61.974. De asemenea, în anul 2011 existau 158 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în timp ce în 2016 vor fi 143. Şi normele didactice au scăzut de la 6.170 în 2011 la 5.995 în anul şcolar 2015-2016.

Recomandările redacției