la negru

Mai multe persoane care munceau „la negru“ au fost depistate de inspectorii de muncă, într-o firmă arădeană. Angajatorul, care se ocupa cu lucrări de demolare a construcţiilor este cercetat de Seviciul de investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă continuă să depisteze cazuri de muncă fără forme legale, chiar dacă amenzile pentru aceste nereguli sunt ridicate.

„Deşi pentru primirea la muncă a persoanelor fără încheierea contractelor individuale de muncă, amenda fiind cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, inspectorii de muncă continuă să depisteze astfel de cazuri. Mai  mult angajatorul riscă şi închisoare de la unu la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă  

La fel şi salariatul care prestează activitate fără a avea încheiat un contract individual de muncă poate fi sancţionat contravenţional, iar cuantumul amenzii fiind cuprinsă de la 500 la 1.000 lei“, a susţinut Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

În firma de curând controlată de inspectorii de muncă au fost depistate 22 de persoane care munceau fără a avea forme legale de angajare.

Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane – potrivit articolului 264 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cazul se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Seviciul de investigare a Fraudelor.

ITM Arad va desfăşura, în continuare, acţiuni de control inopinate pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale în toate domeniile de activitate.

Recomandările redacției