sarbatoare

Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc, a fost sărbătorită cu multă bucurie duhovnicească de obştea maicilor şi a pelerinilor prezenţi la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul”, din cartierul arădean Gai.

În seara de ajun, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi de mir, a săvârşit slujba de Priveghere.

În cadrul acesteia, Chiriarhul a adresat pelerinilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Înainte-prăznuire” şi în baza imnografiei şi a sinaxarului, arătând importanţa acesteia ca timp de pregătire pentru desfăşurarea slujbelor bisericeşti şi ecourile evenimentelor sau personalităţilor ce le crează sau prilejuiesc în sufletele creştinilor. De asemenea, Ierarhul a accentuat aparte, legătura dintre învăţătura ortodoxă despre Persoana Mântuitorului şi aceia a Maicii Sale împotriva ereziilor, şi care asigură înţelegerea dreaptă a lucrării mântuitoare prin Cel ce este Dumnezeu adevărat şi Om deplin, cu care au părtăşie cei credincioşi.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de un slujitori de la mănăstirile Hodoş-Bodrog, Feredeu, Dobreşti şi preoţi de la parohiile învecinate, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească.

„În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Praznicul şi după-prăznuirea”, în baza citirilor scripturistice ale praznicului (Filipeni 2; Luca 10, 11), şi în continuarea celor spuse în ajun, Chiriarhul a pus în lumină însemnătatea naşterii Sfintei Fecioare Maria pentru viaţa creştină, evidenţiind modul în care se cuvine a găti primirea Mântuitorului în suflete. Este prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc, iar începând cu aceasta, evlavia credincioşilor e dorită să se manifeste crescând pe întregul curs al zilelor. Celelalte sărbători ale Maicii Domnului marchează într-un fel destul de vizibil vârstele principale ale omului şi odată cu acestea virtuţile fiecăreia şi ale fiecăruia, spre dobândirea darurilor mântuitoare. În această perspectivă cei maturi e potrivit să aibă în grijă formarea celor mai tineri. Biserica se simte angajată în viitorul lumii, a ţărilor şi popoarelor, punându-şi nădejdea în contribuţia tineretului la acesta, în cadrul familiei, şcolii şi societăţii, cum dovedeşte şi Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca, în pragul sărbătorii de astăzi, a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa. Slujba a fost înfrumuseţată şi de hirotonia întru preot pe seama Parohiei Bătuţa, Protopopiatul Lipova, a diaconului Mircea-Silviu Şirian. Acesta, la sfârşitul sfintei slujbe a fost hirotesit duhovnic de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei. Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene. La finalul Sfintei Liturghii, maica stareţă stavrofora Magdalena Borteş, a mulţumit Chiriarhului şi soborului de clerici pentru slujire, precum şi tuturor pelerinilor veniţi din toate părţile Aradului dar şi din judeţele învecinate“, ne-a declarat Protos. Iustin Popovici.

Recomandările redacției