SANYO DIGITAL CAMERA

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, azi,  în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, că una dintre problemele din România este că legile se schimbă peste noapte, de zeci de ori. Iohannis, prin cele expuse, a constatat probleme legate de coerenţa legislaţiei, precizând că numai în anul 2015 vechiul Cod fiscal a fost modificat de 13 ori, la fel cum au fost modificate de foarte multe ori şi Legea educaţiei, cea privind reforma sistemului de sănătate sau Codul Muncii, unele acte normative fiind modificate de două-trei ori în aceeaşi lună. „Vin în faţa dumneavoastră, aşa cum am promis la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a aduce în discuţii probleme pe care le consider relevante. Pornesc de la angajamentele pe care mi le-am asumat şi de la aşteptările pe care le au cetăţenii. Calea pe care am ales-o este cea a dialogului. Am spus şi o voi repeta de câte ori va fi nevoie. Îmi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor”, a spus președintele. Acesta a precizat că sunt două trăsături care trebuie să definească: o legislaţie de calitate şi raporturi funcţionale între celelalte instituţii de stat. Apoi a continuat: „ Am acordat o atenţie deosebită legilor venite la promulgare. În 2015, asupra vechiului Cod fiscal s-a intervenit de 13 ori. Legea educaţiei, cea privind reforma în sănătăte, legea administraţiei şi Codul Muncii au fost modificate la intervale de 2-3 luni sau de 2-3 ori în aceeaşi lună. Am constat că prin două legi distincte, trimise aproape concomitent, s-a modificat acelaşi act normativ. Am văzut un studiu în care 80% dintre români se arătau nemulţumiţi că legile sunt greoaie. În prezent sunt în vigoare aproape 14.000 de legi sau acte normative, iar jumătate din ele sunt ordonanţe de urgenţă. Această proporţie este un bun indicator al relaţiei dintre puterea executivă şi cea legislativă. Legea educaţiei a fost modificată de 26 de ori, legea din domeniul sănătăţii de 114 de ori, Legea administraţiei publice locale – de 38 de ori, Codul Muncii de 28 de ori, iar Legea achiziţiilor publice a fost modificată de 35 de ori. Sunt doar câteva exemple. Acestea nu sunt simple statistici. În spatele cifrelor sunt oameni, sunt concetăţeanii care ne-au ales să îi reprezentăm, elevii care nu ştiu dupa ce manuale vor învăţa şi ce exemene vor da, pacienţii şi medicii, antreprenorii care vor sa investească, dar nu ştiu ce taxe vor plăti şi câte. Oamenii îşi doresc legi mai simple, care să nu se schimbe peste noapte.  Marile sisteme publice – educaţia şi sănătatea- au suferit cel mai mult de pe urma acestor schimbări. Cred că modul în care se fac sau se schimbă legile este din una din sursele ineficienţei. S-a erodat încrederea oamenilor în legi. A căuta vinovaţi nu ar folosi la nimic, s-au succedat multe guverne, acest practici s-au perpetuat ”.

Dar care sunt percepțiile mediului politic local față de discursul președintelui?

Ion Șcheau, deputat PNL: „Cele spuse de președintele Klaus Iohannis sunt lucrurile pe care le dorim și noi, liberalii. Asupra acestor puncte prioritare aflate pe agenda publică insistăm și noi. Din punctul meu de vedere, întărit și din întâlnirile pe care le-am avut cu oamenii a rezultat că legile sunt prea multe, prea stufoase și foarte multe dintre ele au suferit zeci de modificări. Iar investitorii vor stabilitate, sustenabilitate și predictibilitate legislativă. Lumea așteaptă ca legile să nu se mai schimbe atât de des”.

Ionel Ciupe, președintele Organizației Municpale ALDE Arad a punctat: „În sfârșit, președintele a vorbit. Lăsând gluma la o parte, multe dintre punctele expuse de Klaus Iohannis sunt pertinente. Numai că despre incoerența legislativă, despre schimbarea legilor se știe din mandatele trecute. Dintre care un deceniu a fost Băsescu, care și acela vorbea despre aceleași lucruri. Că președintele actual face referire la teme identice cu ale predecesorului său, este un semn că nu s-a făcut nimic. Măcar de acum încoace de s-ar face. Codul Fiscal este un pas important care s-a realizat. Mai departe consecvența și coerența legislativă, dar și predictibilitatea și simplificarea legilor ar fi foarte bune. O spun eu care activez în mediul economic privat și mă lovesc în mod frecvent de aceste probleme”.

Deputatul Dorel Căprar, președintele PSD Arad a spus: „Din punctul meu de vedere discursul președintelui a fost unul, în principiu, corect. Numai că, aș adăuga eu, ar fi foarte bine ca toate puterile statului să-și îndeplinească și să respecte prevederile constituționale. Eu sunt pentru o colaborare instituțională corectă, conform legii. Este evident că trebuie îmbunătățiri în continuare, pentru ca totul să funcționeze în litera, dar și în spiritul legii. Pentru fiecare om ar trebui să fie șanse egale în fața legii și să nu existe nici cea mai mică umbră de presiune”.

Klaus Iohannis a  mai spus că un Parlament puternic înseamnă şi o poziţionare corectă faţă de justiţie. Și, în deja buna tradiție românească, ne aflăm (pentru a câta oară?) în fața unui alt moment zero, „de la care să pornească recredibilizarea actului legislativ al Parlamentului”. Așadar, un nou început…

 

Recomandările redacției