slujire

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit zilele trecute în mijlocul credincioşilor din Parohia Hunedoara Timişană, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei preotului paroh Valentin Goronea şi a credincioşilor parohiei pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de restaurare executate la biserica parohială.

„Aici, chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii  de preotul paroh Valentin Goronea şi preotul Dan-Marius Braiţ, de numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi. Conform tradiţiei populare, copiii şi tinerii satului, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţia Sa cu pâine şi sare şi i-au oferit flori. Pentru început, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor amintite, înconjurându-se biserica și stropindu- se cu apă sfințită sfântul locaș, după care a urmat sfinţirea interioară a bisericii: Catapeteasma şi a icoanele de pe pereţii laterali ai bisericii, continuându-se cu săvârşirea Sfântei Liturghii Arhiereşti, în biserica cu hramul Sfântul M.Mc. Gheorghe“, ne-a declarat Protos. Iustin Popovici.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotesit întru sachelar pe preotul paroh Valentin Goronea, drept apreciere şi meritată răsplată pentru  activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară în această parohie, de doar zece luni.

După săvârşirea Sfintei Liturghii a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar nr.5 Vinga, coordonat de părintele Horia Ştefan de la Parohia Secusigiu, în cadrul căruia s-a săvârşit parastasul la un an de la trecerea la cele veşnice a fostului preot paroh Ionel Goronea, tatăl actualului preot. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a făcut pomenirea tuturor preoţilor acestei parohii, trecuţi la cele veşnice, subliniind meritul preotului Ionel Goronea de a lăsa slujirea în continuare fiului său, menţionând lucrul bun pe care l-a continuat şi dus la îndeplinire, într-o parohie cu puţini credincioşi.

Scurt istoric al bisericii parohiale

Biserica s-a zidit între anii 1928-1935 şi are hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ea s-a zidit cu ajutoare primite de la stat, cu bani adunaţi prin colecte publice şi prin contribuţia credincioşilor. Este construită în stil bizantin. Din 1926 până în martie 1929 Hunedoara Timişană a fost filia parohiei Firiteaz. În martie 1929 a fost înfiinţată parohia Hunedoara Timişană, având 926 de credincioşi.

Primul preot care a administrat filia Hunedoara Timişană a fost preotul Ştefan Bogdan din Firiteaz (1926). În anul 1927 a fost administrată de preotul Dimitrie Luţai din Fiscut. Între anii 1928-1929 parohia a fost administrată de preotul Miron Putin din Firiteaz. Din anul 1929 până în 1973 a fost administrată de preotul Ion Şchiopu, preot paroh. Din anul 1974- 1990 preot paroh a fost Ilie Ciocan, iar din 1990-2014 preot paroh a fost Ionel Goronea.

În prezent parohia are un număr de 120 de credincioşi.

Recomandările redacției