primaria zarandChiar dacă rezultatele ultimului recensământ al populaţiei nu sunt încă date ca definitive, conform datelor parţiale a reieşit în mod clar că în majoritatea zonelor se înregistrează o nedo­rită scădere a numărului de locuitori.
Spuneam în majoritatea, deoarece mai sunt şi excepţii şi una dintre ele pare a fi comuna Zărand, după cum ne spunea în urmă cu câteva zile Elena Paşca, funcţionară care are în atribuţii şi înregistrările de stare civilă. Fiind totodată şi soţia preotului paroh din Zărand, Elena Paşca ne-a făcut la început precizarea că în anul ce tocmai s-a încheiat s-au înregistrat mult mai puţine decese – doar 13, o treime comparativ cu anul 2011.
Îmbucurător însă a fost un alt aspect, acela că s-au înregistrat mai mulţi nou-născuţi: 15. Conform experienţei din anii anteriori, la aceştia se vor mai adăuga probabil încă unul sau doi copii – cei ai localnicilor plecaţi la muncă în străinătate, dar care au domiciliul în comuna Zărand. Conform legii, este obligatorie înregistrarea acestor nou-născuţi la primăria de domiciliu a părinţilor, chiar dacă demersurile în cauză durează chiar şi jumătate de an. „Ne bucurăm că la noi s-a înregistrat un spor pozitiv, fireşte. Ne-am bucura şi mai tare dacă ar fi posibilităţi ca acest mers să continue şi tot mai mulţi tineri să se întoarcă acasă şi să aibă posibilitatea să trăiască şi să-şi crească copiii la ei acasă. Sperăm ca anul ce l-am început să fie şi mai pozitiv“, ne mărturisea Elena Paşca.

Recomandările redacției