sirbi 1 sirbi 2Credincioşii sârbi au sărbătorit luni, 7 ianuarie, Naşterea Domnului, după calendarul de rit vechi, iar cu o seară înainte au fost prezenţi la biserici unde au aprins badnjak-ul, adică un trunchi de stejar, conform tradiţiei.
Biserica Ortodoxă Sârbă sărbătoreşte Crăciunul cu 13 zile mai târziu decât cel considerat oficial şi care este sărbătorit de credincioşii ortodocşi de naţionalitate română –  şi creştinii în general, pentru că se ţine după calendarul Iulian şi nu după cel Gregorian.
În Ajunul Crăciunului după rit vechi, la toate bisericile sârbeşti, inclusiv la cea din Pecica, s-a ţinut slujba festivă. Liturghia a început în oraşul nostru la ora 18 şi a ţinut circa o oră.
Cu această ocazie se ţin multe obiceiuri, cel mai important fiind cel al… arderii stejarului.
Semnificaţia cea mai importantă a acestui ritual este onorarea luminii emanată de foc, considerată prefigurarea luminii divine a Domnului nostru Iisus Hristos, care a venit în lume să-i lumineze pe aflaţi în întuneric.
În timp ce lemnele de stejar ardeau, s-au cântat colinde iar unii au făcut fotografii cu stejarul în flăcări. Conform tradiţiei, cu cât focul este mai mare, cu atât anul care vine va fi mai bogat şi mai prosper.
La slujba festivă au participat şi reprezentanţii administraţiei locale din Pecica: primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov şi consilierul judeţean Dumitru Enăchiuc.

Recomandările redacției