halller primaUn bărbat din Arad trăieşte un coşmar de nedescris după ce a fost luat în vizor de un grup de indivizi de etnie romă, care se ocupă cu schimbatul burlanelor. Iosif Haller povesteşte că totul s-a întâmplat în urmă cu două luni, când a fost vizitat de un tânăr care s-a prezentat ca fiind trimis de Primărie pentru a tăia crengile pomilor din zonă. „Pe 1 noiembrie, ţin minte şi acum ziua, a sunat un puştan la uşă. Am des­chis. Mi-a spus că e de la «Domeniul Public» de la Primărie şi trebuie să toaleteze copacii. S-a urcat să taie crengile, iar eu am închis geamurile şi am plecat”, îşi începe povestea bărbatul. În  continuare, acesta susţine că nu mică i-a fost surpriza, când s-a întors acasă, că a găsit lângă crengile tăiate şi cetârnele de la casă, care erau încă în stare bună. „Şi acum se vede că sunt în stare bună, dar îndoite, după cum le-a aruncat de pe casă. Între timp au mai apărut cinci-şase indivizi din ăştia, au luat ţiglele de pe casă, au urcat în pod, au spus că jgheaburile sunt distruse şi au început să le schimbe, cu toate că le-am spus că nu le voi da bani. Din pod, au intrat în curte şi au schimbat şi acolo. În patru-cinci ore au fost gata”, a continuat Haller.
Arădeanul mai povesteşte că după ce au terminat treaba, „meseriaşii” au năvălit peste el în bucătărie, cerându-i… 14.000 de lei, nici mai mult, nici mai puţin. „I-am întrebat atunci dacă sunt normali. Unul dintre ei m-a prins de mână, mi-a sucit-o şi m-a întrebat unde ţin banii. Puteau să bage cuţitul în mine, puteau să mă linşeze foarte uşor. Au intrat în camere, au răscolit casa şi au găsit cutia în care ţineam banii. I-au luat pe toţi. Aveam acolo 2.000 sau 3.000 de lei. Între timp a apărut fiică-mea, a început să strige la ei, i-a ameninţat că va chema Poliţia şi au dispărut ca şobolanii”, mai spune bărbatul.
Au furat două tablouri
La puţin timp după cele întâmplate, Haller povesteşte că a descoperit că îi lipsesc şi două tablouri, semnate de pictorul austriac Gustav Krint, care fuseseră evaluate la Viena la 50.000 de euro. „În pod, aveam o geantă unde era un dosar în care păstram două tablouri realizate de Gustav Krint. Erau foarte valorose. Au fost evaluate la Viena, la muzeu, la aproximativ 50.000 de euro. Erau păstrate în pod pentru că am zugrăvit. În ceea ce priveşte jgheaburile puse, nici poveste să facă 14.000 de lei. Am vorbit cu un specialist şi nu ştiu dacă ar fi costat 3.000 de lei toată lucrarea”, susţine Haller.
Acesta este în pragul disperării, în condiţiile în care ieri a fost căutat de unul dintre cei care i-au pus cetârnele, care l-a ameninţat că dacă nu le dă banii ceruţi se urcă pe casă şi îşi ia toate materialele. „Acum îmi şi este frică să plec de acasă, că mă trezesc fără jgheaburi la casă. Nu mai ştiu ce să fac. Ăştia sunt capabili să îţi dea foc la casă, să te atace pe stradă. E o situaţie fără ieşire. Puteam să fiu omo­rât în casă şi nimeni să nu ştie cine a fost. Indivizii ăştia sunt foarte peri­culoşi”, a încheiat bărbatul.
Poliţia şi Primăria recomandă arădenilor să fie atenţi
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad susţin că au mai fost sesizaţi în legătură cu situaţii de genul acesta şi le recomandă arădenilor să fie foarte atenţi la cine încredinţează diverse lucrări. „Recomandăm tuturor cetăţenilor să facă o minimă verificare, să nu facă niciun demers pentru schimbarea burlanelor îna­inte să ne anunţe pe noi, dacă li se pare ceva suspect. În cazul în care anumite persoane pretind că lucrează la diverse instituţii, trebuie să li se ceară o legitimaţie”, a declarat Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. La rândul său, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că toţi angajaţii instituţiei pe care o reprezintă se legitimează atunci când merg pe teren. „Dacă după ce li se prezintă legitima­ţia, neîncrederea persistă, cetăţenii pot suna la Primărie, la numărul de telefon 0257/281.850, să solicite informaţii despre persoana respectivă. În niciun caz reprezentanţii noştri nu fac intervenţii de genul celor relatate de domnul în cauză”, a ţinut să precizeze Corina Drăghici.
Lucian Şerban

  • penSULA si jurnalistu' spune:

    pictoru asta Gustav Krint nu era cumva KLIMT???????????????

    scuze ca intreba si io asa, ca omu prin OBOR.

    ziarist produs la GOLDIS!!!!!! RUSINE!!!!! RUSINE!!!!! nea Nelutu Ardelutzu!!!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției