bebelusLocatarii unui bloc din Vlaicu au descoperit, marţi seara, că la parterul imobilului se află un bebeluş abandonat. Bine îmbrăcat şi cu o sticlă de lapte lângă el, micuţul a stat ore bune în cărucior, pentru că locatarii nu şi-au dat seama că în căruţ se află un copil.
De la prânz stătea băieţelul abandonat în scara blocului. Vecinii au crezut că cineva a venit în vizită şi a lăsat căruciorul la parter. Spre seară însă, copilul înfometat a început să se mişte, iar locatarilor nu le-a venit să creadă: în căruciorul despre care se credea că aparţine unei persoane venite în vizită la vreun vecin se afla un copil abandonat. Locatarii au anunţat Poliţia- „În jurul serii, Poliţia a fost sesizată că în scara unui bloc din Cartierul Aurel Vlaicu a fost descoperit un băieţel de doar câteva luni care era abandonat într-un cărucior aflat la parterul blocului. Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii au sesizat că bebeluşul era îmbrăcat adecvat sezonului în care ne aflăm, iar la prima vedere starea de sănătate a acestuia era una bună. Cu toate acestea, copilul a fost dus de către poliţişti la secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru a beneficia de îngrijirile cu­- venite. Totodată Poliţia a anunţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad“, ne-a declarat Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
În cele din urmă a fost  identificată mama copilului
Abia în cursul zilei de ieri, după mai multe cercetări şi bazându-se pe declaraţiile locatarilor conform cărora au văzut o femeie cerşind în zonă în perioada premergătoare abandonului, poliţiştii au reuşit să o identifice pe mama copilului. Este vorba despre o tânără de 20 de ani care a recunoscut că şi-a abandonat copilul în scara blocului. Femeia riscă acum să fie cercetată pentru abandon şi să fie decăzută din drepturile părinteşti. Între timp poliţiştii vor încerca să afle ce a făcut-o pe mamă să recurgă la un asemenea gest, de a-şi abandona propriul copil.
Sentimentele locatarilor în ceea ce o priveşte pe tânăra mamă sunt împărţite. „O mamă care îşi lasă copilul printre străini şi e totuşi grijulie. Nu a lăsat doar o sticlă cu lapte lângă copil, ci şi o cutie neîncepută de lapte praf. De asemenea, bebeluşul era foarte bine îmbrăcat, iar starea lui de sănătate era bună. Probabil că avea probleme financiare şi nu avea resurse suficiente pentru a creşte un copil. Cu toate acestea, poate se găseau şi alte soluţii mai bune decât să îl părăsească într-o scară de bloc“, susţine unul dintre locuitorii imobilului în care a fost abandonat copilul.
Copilul va fi predat unui asistent maternal
Imediat după ce analizele copilului vor fi gata, micuţul va fi preluat de asistenţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.  Între timp, medicii sunt mulţumiţi de evoluţia lui şi susţin că este sociabil, îi place să stea în braţe şi să fie alintat. Băieţelul va mai sta câteva zile în spital, este în stare bună şi are doar cu 1-2 kilograme sub greutatea ideală. „Indiferent de ceea ce se va petrece cu părinţii copilului, acesta va fi preluat, după ieşirea din spital, în plasament de regim de urgenţă, de un asistent maternal. Din punctul nostru de vedere, să laşi un copil într-o scară de bloc pe timpul iernii, reprezintă un gest destul de grav, cu atât mai mult cu cât vine din partea propriei mame. Riscul ca bebeluşul să fi murit era unul destul de ridicat. Băieţelul are aproximativ 10-11 luni. Cu un astfel de caz, în care un copil să fie abandonat în afara maternului, ne-am mai confruntat doar în urmă cu câţiva ani de zile. Şi atunci copilul a fost găsit într-un imobil de pe strada Vladimirescu. În asemenea cazuri, dacă părinţii nu sunt identificaţi, se aplică procedura «copil găsit», iar cel care îi dă nume copilului este primarul localităţii în care a fost găsit“, ne-a declarat Mihaela Codreanu, şef serviciu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Cristina Bălaş
Adrian Cotuna

Recomandările redacției