Anul care tocmai a început are semne rele. Am mai spus-o şi cu alte ocazii şi o spun din nou acum, după ce am văzut care este reacţia arădenilor în legătură cu scumpirile care încep să ne afecteze rău de tot. Curentul s-a scumpit, gazele vor costa din ce în ce mai mult, accizele la motorină şi benzină cresc ca Făt-Frumos, toate preţurile urcă, de parcă s-ar fi hotărât cineva să scoată bani din piatră seacă, jupuind şi ultima piele de pe români. Şi cum Primăria nu a vrut să rămână mai prejos, majoritatea pro Falcă din CLM a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16% şi a contribuit la respingerea unui proiect de hotărâre aparţinând consilierilor USL, care ar fi făcut viaţa puţin mai uşoară locuitorilor din municipiu. Dar toate acestea sunt deja fapte vechi.
Ceea ce m-a făcut să scriu rândurile de faţă a fost o acuzaţie gravă adusă de Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român. Acesta susţine că aparatele de măsură, în speţă contoarele, montate de diverşii furnizori de utilităţi în casele şi firmele noastre, nu reflectă consumul real. Deci se fură. Şi ceea ce este mai grav este că de suferit avem noi, consumatorii finali, care suntem nevoiţi să plătim şi aşa tot felul de aberaţii, de genul taxei de cogenerare, taxei pentru certificatele verzi, ce puse cap la cap aproape că dublează valoarea unei facturi. Iar  Biroul Român de Metrologie a fost cam scos pe tuşă de o directivă europeană care permite unor entităţi private să autorizeze folosirea unor contoare mai mult sau mai puţin corecte.
Atunci când diverse persoane au fost prinse că au furat curent şi gaz, vinovaţii au fost puşi imediat să plătească borcanele sparte, după cum era şi normal. Ar fi însă la fel de normal ca şi furnizorii să fie luaţi din când în când la bani mărunţi şi dacă sunt prinşi că umblă cu ocaua mică, fie din neştiinţă, fie din rea-voinţă, să fie de asemenea buni de plată. Biroul Român de Metrologie ar trebui să primească undă verde, să facă mai multe controale, la fel cum fac şi companiile furnizoare. Altfel, operează prezumţia de nevinovăţie, deci toate contoarele merg ceas, iar hoţul neprins e negustor cinstit.

Recomandările redacției