Serbia, ţară ce refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie Kosovo, a lăsat să se înţeleagă pentru prima dată că ar fi dispusă să discute despre un loc la ONU atribuit Pristinei în schimbul accelerării procesului de aderare la Uniunea Europeană, transmite AFP.

‘Putem să ne punem de acord în orice privinţă’, a declarat jurnaliştilor premierul sârb, Ivica Dacic, răspunzând unei întrebări legate de eventuale discuţii pentru ca Pristina să primească un loc la Naţiunile Unite.

‘Cerem un acord global (…), pentru că este o situaţie pe bază de reciprocitate’, a adăugat el.

Belgradul şi Pristina au demarat în martie 2011 dialogul, sub egida Uniunii Europene, pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale, condiţie esenţială pusă de Bruxelles pentru demararea negocierilor de aderare a lor la UE.

Parlamentul sârb a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute două rezoluţii cu privire la ‘autonomia’ minorităţii sârbe din Kosovo, ce vor constitui baza acestor negocieri, subliniind totodată refuzul Belgradului de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Ameliorarea relaţiilor cu Pristina reprezintă condiţia principală pusă de UE Serbiei, ţară candidată la aderare din luna martie, în vederea obţinerii unui termen pentru deschiderea negocierilor de aderare.

‘Ei exercită presiuni asupra noastră prin intermediul UE, iar noi nu le permitem să adere la ONU, Şi-atunci, trebuie să ne încăpăţânăm astfel ani de zile?’, s-a întrebat şeful guvernului sârb.

Albanezii kosovari au proclamat în 2008 independenţa acestui teritoriu, recunoscut ulterior de aproximativ 100 de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale UE.

Cu toate acestea, Belgradul refuză cu vehemenţă să recunoască autoritatea Pristinei, mai ales în nordul Kosovo, în majoritate locuit de sârbi.

Sprijinită de Moscova şi Beijing, Serbia a împiedicat aderarea Kosovo la ONU, cu ajutorul dreptului de veto exercitat de Rusia şi China în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

 

Recomandările redacției