ICRPrimarul Gheorghe Falcă a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost găsit un sediu pentru Filiala Banat-Crişana a Institutului Cultural Român. Filiala urmează să funcţioneze în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Asta, după ce consilierii locali ai USL au depus un proiect de hotărâre pentru acordarea unui spaţiu, iar societatea civilă şi presa au tras mai multe semnale de alarmă cu privire la faptul că autorităţile locale nu au găsit nicio soluţie, deşi inaugurarea sediului a fost programată pe 24 ianuarie.
Falcă a explicat motivele care au făcut ca problema să fie rezolvată cu o săptămână înainte de inaugurarea sediului, dar a lansat şi o serie de atacuri, atât la adresa consilierilor USL, a Consiliului Local Civic (CLC), care şi-a manifestat de mai multe ori sprijinul pentru ICR Banat-Crişana şi chiar la adresa scriitorului Gheorghe Schwartz, depre care a spus că a dat  declaraţii diferite în două zile diferite, fiind influenţat în acest sens de CLC. În ceea ce priveşte solicitarea lui Schwartz, care cerea sprijin pentru angajarea unui referent, primarul a respins-o categoric, spunând că le­gea nu permite aşa ceva. „Am primit o solicitare de la ICR, semnată de către domnul Andrei Marga, prin care ni se solicita să-i sprijinim pe cei care vor fi desemnaţi să se ocupe de filiala de aici. Am răs­puns, foarte rapid, în 48 de ore, că acceptăm să purtăm o discuţie. În 27 decembrie, am avut o întâlnire cu domnul Schwartz, i-am spus că suntem de acord să-l ajutăm, am discutat despre mai multe variante, cum ar fi teatrul sau alte locaţii din oraş şi am convenit că vom mai avea discuţii în urma cărora să stabilim un spaţiu. Am constatat însă că lipsesc documente fără de care nu putem aloca res­pectivul spaţiu. În cele din urmă s-a stabilit, domnul Schwartz va primi o locaţie la teatru, pentru care ICR va plăti o chirie de aproximativ 150 euro pe lună”, a declarat Falcă. Acesta spune că nici acum, documentaţia nu a ajuns la Primărie de la ICR Bucureşti, dar că angajaţii Primăriei au făcut demersuri pentru a le primi. „Rămânem blocaţi când vedem că domnul Schwartz spune una într-un ziar care apare în 7 ianuarie şi alta declară în ziarele care apar în 8 ia­nuarie”,  mai spus Falcă, referindu-se la faptul că într-o primă fază scrii­torul a declarat că urmează să se identifice un spaţiu în colaborare cu autorităţile locale, iar apoi a spus că Primăria nu îi acordă niciun sprijin, cu prilejul unei întâlniri organizate de CLC. În ceea ce priveşte Consiliul Local Civic, Falcă a afirmat că nu va merge niciodată la întâlnirile organizate de acest ONG, care nu reprezintă de fapt societatea civilă. „Aradul are un consiliu local. Consiliul Local Civic e format din oameni care vor să facă politică şi nu au avut succes în politică”, a continuat primarul.
Iniţiativa consilierilor municipali USL, care au depus un proiect de hotărâre în vederea alocării unui sediu pentru ICR a fost de asemenea taxată de edilul-şef. „În primul rând, ei au propus să se aloce ICR un spaţiu privat. De asemenea, nu există o cerere din parte ICR. După atâta timp de administraţie locală, să nu cunoască că nu pot face un proiect dacă nu există o cerere?”, se întreabă Falcă.
„Încercări puerile”
În replică, Gheorghe Schwartz îi răspunde primarului că nu s-a lăsat influenţat de CLC atunci când a dat declaraţii mai puţin convenabile pentru autorităţile locale. „Nu este adevărat. Ce legătură are ce am spus eu cu CLC.  Dacă vrea dânsul să zică, să zică el ce doreşte. Consi­liul Local Civic a fost alături de mine, la fel cum toate formaţiunile politice au fost alături de mine. Mă bucur că problema s-a rezolvat şi sper că de acum înainte lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, a spus directorul ICR Banat-Crişana.
Şi Dan Artimon, vicepreşedintele CLC, îi dă o replică dură primarului. „Îl informez pe domnul primar, deşi el ştie foarte bine lucrul acesta, că avem specialişti în CLC, din Arad şi din ţară, recunoscuţi la nivel internaţional în diverse domenii. În ceea ce priveşte ONG-urile membre ale CLC, îl informâm de asemenea, că acestea funcţionează în Arad cât se poate de apolitic, aşa cum le cere de altfel şi statutul, cu mult timp îna­inte ca domnia sa să fi poposit pe îmbelşugatele şi din păcate mult prea îngăduitoarele plaiuri arădene. De asemenea îl informăm că invitaţia noastră la dialog ră­mâne deschisă, deşi ştim că domnia sa nu are curajul să o onoreze. Mai mult, îi asigurăm pe arădeni că vom rămâne în continuare apolitici, în ciuda încercărilor pu­erile din partea edilului-şef de a nega acest lucru”, a declarat Artimon.
Acesta a mai spus că declaraţiile lui Schwartz nu au fost influenţate de nimeni. „Dacă nu exista presi­une din partea USL, a presei, a societăţii civile, ICR nu primea acel spaţiu”, a încheiat Artimon.
În ceea ce priveşte propunera făcută de USL pentru acordarea unui spaţiu către ICR, iniţiatorii proiectului susţin că au fost asiguraţi că este vorba despre un spaţiu care aparţine Primăriei, atribuit ulterior unei instituţii de învăţământ.
Galiş răspunde atacurilor lansate de Falcă
Florin Galiş, liderul consilierilor municipali USL a ţinut să sublinieze, la rândul său, faptul că administraţia locală a găsit un sediu pentru ICR  în urma presiunilor publice făcute de consilierii USL și de societatea civilă. „În numele consilierilor locali USL salutăm decizia primarului de a aloca un spațiu pentru funcționarea unui institutut care va aduce un plus de valoare orașului nostru. Totodată regret faptul că dom­nul primar reacționează doar în urma presiunii exercitate atât de consilierii USL cât și a societă­ții civile care au înțeles importanța ICR-ului la Arad. În continuare consilierii USL vor solicita ca în proiectul de buget pe anul acesta să fie incluse și o serie de proiecte ale Institutului Cultural Român”,  a declarat Galiș. În continuare, acesta a răspuns şi săgeţilor otrăvite trimise dinspre Primărie. „Domnul Falcă nu este deţinătorul tuturor secrete­lor. Orice situaţie trebuie discutată cu cei care sunt în adminis­- traţie. Pe noi ne-a interesat lămu­rirea situaţiei, nu pălăvrăgeala. Domnul primar era pe punctul de a refuza acordarea unui sediu. Ne bucură că s-a rezolvat situaţia, dar nu putem accepta ca domnul primar să vină să spună tot timpul că doar el ştie tot, iar ceilalţi nu ştiu nimic. Acesta este un lucru care nu-i face cinste”, a încheiat Galiş.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției