Germania şi Franţa sărbătoresc cu fast marţi, într-un Berlin înzăpezit, cincizeci de ani de reconciliere istorică după război, încercând să uite diferenţele privind criza euro sau conflictul din Mali, comentează AFP.

Guvernele francez şi german se vor reuni la cancelarie, iar preşedintele şi cancelarul vor ţine aopi o conferinţă de presă comună.

Va avea loc apoi o întrunire a deputaţilor Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului federal german) şi ai Adunării Naţionale a Franţei (Camera inferioară) la Reichstag, după care va avea loc un concert al Filarmonicii din Berlin, în timpul căruia va interpretată o piesă a compozitorului german Beethoven şi o bucată a francezului Camille Saint-Saëns.

Preşedintele François Hollande şi cancelarul Angela Merkel au lansat luni seara la Berlin manifestările consacrate împlinirii a cincizeci de ani de prietenie franco-germană, întâlnindu-se cu tineri din cele două ţări, după care a avut loc un dineu de lucru pe teme de actualitate.

Pe 22 ianuarie 1963, semnarea Tratatului de la Elysee de către generalul Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer a confirmat dorinţa de prietenie dintre cei doi ”duşmani ereditari”.

Prima mare putere economică europeană şi cel mai mare contribuabil la fondul de salvare pentru ţările aflate în dificultate din Zona euro, Germania ”dă tonul” de fapt în materie financiară pe bătrânul continent, opunându-se periodic Franţei, ”numărul doi” european, în ce priveşte soluţiile la criză.

Sâmbătă, într-un mesaj video săptămânal pe Internet, dna Merkel vorbea despre ”o foarte mare apropiere” între Germania şi Franţa, chiar dacă, ”în unele chestiuni”, cele două părţi rămân ”foarte diferite”. Cancelarul conservator, care l-a susţinut în mod clar pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy (de dreapta) în timpul campaniei electorale prezidenţiale din Franţa, s-a opus deseori omologului său socialist.

Privind în mod ferm spre viitor, cancelarul i-a îndemnat pe tinerii francezi şi germani să înveţe unii limba celorlalţi, recunoscând că aceasta nu va fi uşor în condiţiile ”dominaţiei englezei” în lume. Dna Merkel, care a crescut în fosta RDG, stăpâneşte rusa şi engleza, Hollande are slabe cunoştinţe de germană din şcoală.

 

Sursa: Agerpres International

Recomandările redacției