Interviu cu Aurel Radiţa, primarul comunei Şicula

primar SiculaAmplasată în partea de sud a Câmpiei Teuzului, pe Râul CrişuL Alb – la 50 de kilometri de municipiul Arad – comuna Şicula a traversat o perioadă de ample transformări şi modernizări, lucrări care atrag atenţia şi pe care oamenii le apreciază. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcătuită din trei sate: Şicula – sat reşedinţă de comună, Chereluş şi Gurba.
Cu Aurel Radiţa, primarul acestei frumoase comune, ajuns la al patrulea mandat, am purtat recent o discuţie vizavi de situaţia existentă acum, la început de an.
– Fiind la al patrulea mandat cred că sunteţi cel mai în măsură să ne descrieţi pe scurt o parte a realizărilor din comună…
– Este adevărat, această a patra dovadă de încredere pe care mi-au acordat-o consătenii mei mă obligă şi mă onorează în acelaşi timp. Chiar dacă nu a fost totdeauna uşor, chiar dacă avem şi unele probleme – mai mult de ordin financiar, fireşte – am încercat să ascult şi să înţeleg pe toată lumea dar şi să creez în comună condiţii de trai decente şi uneori moderne – atât cât s-a putut. Sunt de-al locului, familia mea trăieşte aici, deci iniţiativele au fost luate în cunoştinţă de cauză.
Despre ce s-a făcut, toată lumea din comună a aflat, se vede; s-a şi scris. Importante au fost drumurile comunei pe care în 2012 ne-am axat în special: atât în Şicula cât şi în Gurba şi Chereluş. Avem o serie de situaţii care sunt în derulare: avem un proiect, cu toată documentaţia tehnică gata şi licitaţia deja finalizată (cu un câştigător) prin programul PNDI prin care circa 8 km de drum va fi modernizat şi asfaltat. La ora actuală realizarea lui depinde de finanţarea prin ordonanţă de guvern. Amplasamentul străzilor este predat încă din 2011, prin hotărâre de consiliu local. Lucrările… nu au început – din fericire, pot spune acum – că ne prindea iarna cu gropi şi drumuri desfundate aşa cum se întâmplă deja în unele zone importante, ştiţi bine; şi nu din vina noastră.
Noi sperăm sincer ca în primăvară totul să reintre în normal şi noul guvern să înţeleagă acest gen de priorităţi pentru dezvoltarea zonei.
Un alt proiect cu care suntem în faza de pregătire a documentaţiei tehnice este cel de modernizare a 10,7 km de străzi în Şicula, Gurba şi Chereluş, lucrări finanţate cu bani din bugetul local, de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern prin Hotărârea 577. Celelalte străzi necuprinse încă în nici un proiect vor fi în continuare reabilitate prin pietruire, cu bani de la bugetul local. Toate aceste lucrări sunt cuprinse în programul nostru pe 2012-2016.
– Aminteaţi de unele probleme grele de ordin finaciar, la ce făceaţi referire?
– Trebuie să amintim aici că avem şi unele datorii, acumulate prin imposibili­tatea achitării unor diverse lucrări, a unor investiţii. Ele sunt cuprinse în bugetul local pe 2013 dar aşteptăm sprijin financiar şi din partea Consiliului Judeţean şi din partea Guvernului. Avem lucrări începute şi nefinalizate dar şi neachitate dar avem şi lucrări finalizate şi neachitate integral: un bun exemplu fiind Şcoala din Chereluş pentru care am primit finalizare în proporţie de 20%.
O altă lucrare începută şi finalizată în 2009 – dar parţial finanţată – este reabilitarea iluminatului stradal: este vorba de 1300 de lămpi noi plus foarte mulţi stâlpi noi. Lucrarea are, e drept, un program multianual de finanţare (prin buget local şi Consiliul Judeţean) dar el expiră în 2013. În bugetul pe acest an noi am prins aceşti bani dar mai trebuie să-i şi primim. Acum avem iluminat stradal în toată comuna şi pentru a putea beneficia de el în condiţii cât mai economice am fost nevoiţi să-l utilizăm după un orar minimal, stabilit la cererea localnicilor, între orele 18-24 şi 4-7,30.
– Aveţi şi o investiţie vizavi de producerea curentului, nu-i aşa?
– Este adevărat, este o investiţie de producere a curentului electric prin energie solară, deci de construire a unui parc fotovoltaic, de 5,5 milioane euro, pe 17 ha, care este în faza obţinerii autorizaţiilor de construire. Intenţionăm chiar să ne alăturăm acestor investitori printr-un parteneriat public-privat pentru a beneficia de reduceri la costurile curentului electric utilzat la iluminatul stradal, la şcoli, la Primărie şi la căminele culturale.
Mai avem de finalizat şi reabilitarea-modernizarea căminelor culturale din Şicula şi Chereluş, lucrări realizate totuşi în proporţie de 90%.
Alimentarea cu apă potabilă la Chereluş, circa 15 km de reţea stradală, 4,5 km reţea de aducţiune (Şicula -Chereluş) plus o staţie de pompare cu rezervor de 200 mc, plus staţie de clorinare. Termen de finalizare este martie acest an, dacă vremea va permite, fireşte şi va urma predarea ei unei regii din Arad. Din aprilie-mai se va trece la branşarea localnicilor la reţea; după primele estimări peste 800 de locuitori din comună vor beneficia de această facilitate.
reabilitare centruLa acestea mai adăugăm şi finalizarea sediului Primăriei – geamuri şi uşi noi, acoperiş înlocuit cu ţiglă – precum şi reabilitarea centrului civic unde s-au făcut deja trotuare noi şi şanţuri betonate de colectarea apei de ploaie.
Acestea sunt foarte pe scurt cele mai stringente probleme de ordin economic ale momentului şi n-am vorbit încă nimic despre partea finanţării în zona culturală – unde avem o tradiţie aparte, valori deosebite şi mult potenţial – aspecte pe care nu vrem să le lăsăm de izbelişte. Însă totul se învârte şi aici în jurul finanţărilor, ca peste tot.

Recomandările redacției