marga 002Filiala Banat-Crişana a Institutului Cultural Român a fost inaugurată, ieri, în prezenţa preşedintelui Andrei Marga şi va funcționa în incinta Teatrului Clasic Ioan Slavici. Aşa cum am mai spus, filiala va fi condusă de scriitorul arădean Gheorghe Schwartz şi de scriitorul şi criticul literar Lucian Blaga, cunoscut mai mult sub numele de Lucian Alexiu, în calitate de director adjunct.
„S-a luat decizia ca sediul Filialei Banat – Crişana a Institutului Cultural Român să fie la Arad, pentru că Aradul este şi în Banat şi în Crişana. Există aici numeroase personalităţi culturale şi noi ne dorim să conectăm toate valorile care pot să ne reprezinte cu cinste în străinătate”, a declarat Andrei Marga în deschidere. Preşedintele Institutului Cultural Român a ţinut să precizeze că filiala arădeană nu va dubla activitatea altor instituţii culturale, pentru că rolul instituţiei pe care o conduce este să promoveze în afara ţării valorile româneşti.
Directorul Filialei Arad a Institutului Cultural Român, Gheorghe Schwartz a ţinut să precizeze că primul mare proiect pe care îl are organizaţia pe care o conduce va fi un colocviu al traducătorilor de limbă română din ţările în care există comunităţi de români, pentru ca aceştia să fie implicaţi în traduceri din limba română pentru ţările de adopţie.
În acelaşi timp cu filiala Arad, care va reprezenta întreaga zonă Banat – Crişana vor fi înfiinţate filiale în toate provinciile istorice ale României. Fi­lialele sunt unităţi menite să promoveze programele Institutului Cul­- tural Român, să valorifice forţele culturale ale provincilor şi să acumuleze resurse financiare pentru a susţine activităţi culturale. Aşa cum se menţionează şi pe site-ul oficial, Institutul Cultural Român are misiunea de a internaţionaliza valorile culturii române.
Artă, literatură, ştiinţă şi cercetare
Preşedintele Andrei Marga a mai spus cu aceeaşi ocazie că pe lângă înfiinţarea filialelor locale o altă schimbare în activitatea Institutului Cul­- tural Român va fi susţinerea, pe lângă artă şi literatură şi a ştiinţelor şi a cercetării ştiinţifice, având în vedere că şi ştiinţele şi cercetarea fac parte din cultură, şi existând o directivă a Uniunii Europene pentru o promovare mai intensă a cercetării.
Andrei Marga a mai anunțat că la Arad va funcţiona o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse financiare ce vor fi puse la dispoziţia creatorilor. Când a vorbit despre Fun­- daţia pentru Cultura Română, Andrei Marga a ţinut să amintească de perioada interbelică, o perioadă fastă pentru cultura şi economia română, când au existat numeroase fundaţii de acest fel: „Sfârşitul anilor ‘30 a fost, sub aspect economic, o epocă foarte productivă, dar a fost şi epoca afirmării fundaţiilor regale, care au susţinut financiar cultura”, a afirmat președintele Institutului Cultural Român. Fundaţia va miza atât pe contribuţii de la stat, cât şi pe donaţii ale agenţilor economici sau pe mecenat.
Se pare că primele angajări la Fi­liala Banat – Crișana se vor face după aprobarea unui buget, pe bază de concurs, fiecare judeţ din regiune beneficiind de câte un referent.
La final oficialităţile locale au fost invitate să ţină câte o scurtă cuvântare, apoi au fost lansate mai multe volume, apărute sub egida Institutului Cultural Român.

Recomandările redacției