După cum vă informam şi în numerele trecute ale ziarului nostru, facturile la întreţinere pentru luna trecută provoacă şoc şi groază în rândul arădenilor. În cele ce urmează vă prezentăm cazul unui veteran de război de 93 de ani, imobilizat la pat, care locuieşte, împreună cu soţia sa, de 81 de ani, într-un apartament de trei camere pe Splaiul Toth Sandor. Familia a trebuit să plătească 2.660 de lei cu titlu de cheltuieli de întreţinere, în condiţiile în care factura precedentă a fost de doat 750 de lei. Conform afişului pus la parterul blocului, cea mai mare parte a sumei, 2.542,86 lei, este reprezentată de contravaloarea încălzirii.
Ioan Ceauşu a fost plutonier-major, a luptat pe front şi şi-a servit ţara 45 de ani în cadrul trupelor de grăniceri. Acum are o pensie frumoasă de 2,200 de lei, pe care a trebuit însă să o dea toată pentru plata cheltuielilor de întreţinere,  Soţia sa, Maria, ne povesteşte că şi ea are o pensie de 700 de lei, astfel încât cei doi soţi au putut împreună să plătească factura exorbitantă şi să le mai rămână vreo 200 de lei pentru traiul de zi cu zi. „Soţul meu este grav bolnav. Şi eu sunt bolnavă la rândul meu. Acum am fost nevoiţi să ne dăm pensiile pe întreţinere. Într-una din nopţile trecute soţul s-a trezit şi m-a întrebat dacă ne scot afară din casă, pentru că nu putem plăti. Vă daţi seama în ce situaţie suntem. Mi s-a spus că sunt pierderi, dar nu înţeleg cum este posibil aşa ceva. De 50 de ani locuim în acest bloc. Întotdeauna am fost cu plata la zi. Nu înţeleg cum de factura pe luna noiembrie a fost de 750 de lei, iar cea pentru luna decembrie de 2.660 de lei. Hai, să fi fost 1.000 de lei, să fi fost dublu, 15.000 de lei, dar nu 2.660 de lei. E mult prea mult. Am plătit însă, că nu aveam de face. Nimeni nu se gândeşte că mai avem nevoie de mâncare, de medicamente. Luna aceasta am dat 400 de lei pe medicamente”, susţine femeia cu lacrimi în ochi.
Renunţă la căldură
Maria Ceauşu mai spune că din tot blocul, doar apartamentul în care locuieşte nu are termotecă, pentru că i-a fost imposibil să înceapă lucrările în condiţiile în care soţul său este imobilizat la pat. „Ni s-a spus că sunt pierderi şi trebuie să le plătim. Păi cum, să fim noi vinovaţi de pierde­rile din oraş? La sfârşitul lunii ne vom debranşa. Mă bag şi eu în plapumă, se bagă şi soţul şi vom vedea ce va fi. Anul trecut am vrut să tăiem caloriferul dintr-o cameră, să mai facem economii. Cei de la CET ne-au spus că ori le tăiem pe toate, ori nu tăiem nimic. Acum le tăiem pe toate”, a încheiat femeia.
Atenţie la cheltuielile comune
Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULALA) susţin că necazurile familiei Ceauşu ar putea să se datoreze faptului că împărţirea cheltuielilor comune nu a fost făcută în mod corect. „Blocul numărul 3, de pe Splaiul Toth Sandor nu face parte din Uniunea Locală a Asocia­ţiilor Locative, astfel încât nu avem posibilitatea să verificăm ce s-a întâmplat. Din câte mi-aţi spus în­ţeleg că nu s-a făcut o repartizare corectă a cheltuielilor comune. Toată lumea trebuie să contribuie la plata cheltuielilor pentru aceste părţi comune. Bănuiesc că toată factura care a venit a fost băgată familiei în cauză.  Chiar dacă a fost plătită, familia ar trebui să facă contestaţie, pentru a se vedea dacă calculul a fost făcut corect. În mod normal, un apartament cu trei camere ar trebui să consume maximum trei gigacalorii. Aici e vorba de aproape nouă gigacalorii”, a declarat Arion.
Acelaşi lucru este susţinut şi de către reprezentanţii CET-H. Aceştia susţin că debranşările necontrolate au provocat dezechilibre în imobile, volumul de apă caldă care intră este la acelaşi, indiferent de numărul clienţilor dintr-un bloc, iar o reconfigurare a instalaţiilor este pentru moment imposibil de făcut din cauza preţurilor prohibitive. De asemenea, reprezentanţii furnizorului de energie termică au ţinut să precizeze că toţi locatarii blocului trebuie să plătească cheltuielile pentru spaţiile comune, cum sunt spălătoria, subsolul sau casa scărilor, fie că sunt sau nu debranşaţi.

Recomandările redacției