boli-psihice-copiiDin pacate, legat de afectiunile psihice – o categorie ceva mai speciala de boli, intrucat abordarea lor necesita informatii complete, dar si diplomatie – exista inca numeroase mituri, in ciuda avalansei de informatii.

Listverse a realizat o lista a acestor cele mai cunoscute mituri, demontate apoi, rand pe rand.

1. Tulburarile de personalitate sunt incurabile 

Exista numeroase forme de tulburari de personalitate, dintre care cele mai cunoscute sunt cea antisociala, paranoida, depresiva, obsesiv-compulsiva etc. Atunci cand aceste tulburari afecteaza o perioada lunga de timp comportamentul si gandirea unei persoane, aceasta este diagnosticata cu tulburare de personalitate.

Cu toate ca tiparele de gandire si comportament pot fi foarte greu schimbate, acest lucru nu este imposibil. Cu ajutorul terapiei continue, o persoana poate invata anumite tehnici pentru a face fata tulburarii de personalitate.

2. Toti psihopatii sunt ucigasi in serie

E drept ca psihopatii au multe caracteristici care i-ar putea determina la un moment dat sa actioneze necugetat, insa nu este o regula ca ei sa devina criminali. Da, mint foarte mult, sunt iresponsabili si nu au nicio empatie fata de ceilalti, insa nu exista dovezi cum ca psihopatia ar fi „boala” ucigasilor in serie.

3. Persoanele care prezinta dificultati de invatare sunt mai putin inteligente

Desi nu e vorba o boala psihica, si despre persoanele cu dificultati de invatare se spun multe neadevarari. Dislexia, problemele de scriere sau de orientare in spatiu nu apar la oamenii mai putini inteligenti, ba chiar dimpotriva.

Se crede ca cei care se confrunta cu astfel de probleme gandesc si invata in moduri diferite fata de majoritatea, tocmai de aceea cauta metode creative de invatare si intelegere.

4. Agorafobia este teama de spatiile deschise

Luand sensul literal, agorafobia ar insemna frica de piata, dar semnificatia este extinsa la spatii deschise. Se pare, insa, ca agorafobia reprezinta de fapt teama de locurile in care persoana respectiva nu se poate ascunde usor in cazul unor atacuri de panica, de exemplu.

5. Depresia afecteaza doar starea de spirit

Pe langa faptul ca depresia poate aparea in urma unor dezechilibre hormonale sau chiar boli cronice, aceasta ne afecteaza atat psihic, cat si fizic. Sentimentul prelungit de tristete, pesimismul, lipsa de interes, insomnia, lipsa poftei de mancare, toate pot duce si la tulburari de ordin fizic.

6. Tulburarea de anxietate sociala este doar o denumire sofisticata a timiditatii

E drept ca tulburarea de anxietate sociala poate fi des confundata cu timiditatea si invers, insa ele reprezinta doua stari diferite. Timizii ajung sa se „trateze” in timp, sa devina mai sociabili si mai increzatori pe masura ce se maturizeaza si se confrunta cu anumite situatii.

Persoanele cu tulburare de anxietate sociala, insa, nu reusesc sa isi faca prieteni, sa faca fata unor examene sau interviuri, cu alte cuvinte se lasa coplesiti de starile interioare.

7. Episoadele maniacale din cadrul tulburarii bipolare pot fi extrem de creative

Persoanele care sufera de tulburare bipolara au perioade alternante de depresie si fericire. Cele din urma se numesc manii ce implica fericire, energie, incredere in sine, lipsa de inhibitie sau autocontrol. Unii cred ca toate aceste stari pot contribui la cresterea creativitatii unei persoane. Daca aceasta creativitate nu are o baza reala, afirmatia este una falsa.

8. Persoanele care sufera de bulimie isi induc starea de voma

Bulimia tinde sa coexiste cu depresia si anxietatea, fiind de fapt o incercare de a ramane la ogreutate constanta sau de a slabi. Pentru asta, bulimicii nu vor sa renunte la mancare, dar recurg la diverse metode, nu doar la inducerea starii de voma. Iau laxative, diuretive, pastile de slabit sau ajung dependenti de sport.

9. Cine are amnezie isi uita identitatea si trecutul

Pierderea de memorie poate aparea ca urmare a unui accident, a administrarii de droguri, a unui eveniment traumatic etc. Doar in cazurile foarte severe, se pierd unele amintiri din trecut si nu se pot forma altele noi. Totusi, raman amintirile despre cum faci anumite lucruri si cateva notiuni despre identitate, deci nu iti poti pierde tot trecutul in urma unui astfel de episod.

10. Cei care au Sindromul Tourette injura incontrolabil

Doar in 10% dintre cazuri aceasta afirmatie este corecta. In celelalte situatii, persoanele diagnosticate cu acest sindrom simt nevoia sa faca anumite miscari sau sa scoata unele sunete, in mod repetitiv. Mai exact, au ticuri diverse (motorii si verbale, cel mai adesea) carora trebuie sa le dea curs. Daca se abtin, ticul respectiv tinde sa revina, amplificat.

Sursa: http://www.ziare.com

Recomandările redacției