Producţia industrială a rămas în 2012 la acelaşi nivel cu cel din anul 2011 ca serie brută, dar a crescut cu 0,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe serie brută, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 4,5%, respectiv cu 1,5%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,7%), industria bunurilor de capital (+2,7%) şi industria energetică (+2,0%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,7%, respectiv cu 0,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2012, comparativ cu anul 2011, a crescut cu 0,3%, susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,6%) şi de industria extractivă (+1,5%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,2%.

De asemenea, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,9%), în industria bunurilor de capital (+3,3%), în industria energetică (+2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 3,2%.

În luna decembrie 2012, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 18,3%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-22,4%) şi industriei extractive (-5,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,1%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-31,9%), industria bunurilor intermediare (-25,6%), industria bunurilor de capital (-24,8%), şi industria bunurilor de uz curent (-11,9%). Industria energetică a crescut cu 3,8%.

Potrivit datelor INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, situaţie determinată de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,5%), a industriei prelucrătoare (+0,1%) şi de scădere a industriei extractive (-0,1%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital şi în industria energetică (+1,0% fiecare), în industria bunurilor de uz curent (+0,9%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 7,1%.

Comparativ cu decembrie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,2% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii celor trei sectoare industriale, respectiv în industria prelucătoare (-2,4%), industria extractivă (-1,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,2%).

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,4%), industria bunurilor intermediare (-4,3%), în industria energetică (-2,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 1,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderii industriei extractive (-0,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria energetică (-2,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,3%) şi creşteri în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi în industria bunurilor de capital (+0,1%).

 

Recomandările redacției