aeroport_calatorie_bagajÎn urma unui sondaj de opinie, specialiştii British Airways au întocmit o listă de sfaturi, pentru a te ajuta să previi problemele frecvente care riscă să îţi strice călătoria.

Ideea de a pleca spre destinații îndepărtate are ceva magic datorită sentimentului că urmează să explorezi locuri noi și să încerci lucruri noi, dar atunci când ceva nu merge bine și te afli departe de casă, o călătorie de vis se poate transforma rapid într-o grea încercare, chiar și pentru cei mai aventuroși călători. Însă pasagerii cu experiență, care au urcat de multe ori la bordul unui avion, știu că există anumite măsuri de precauție elementare pe care le poți lua înainte să pleci, pentru a reduce riscul apariției unor probleme sau pentru a limita problemele în sine, atunci când totuși apar.

– Verifică de două ori documentele personale: Problemele legate de documentele de călătorie pot fi o sursă importantă de stres pentru călători. Din acest motiv, înainte să pleci de acasă e bine să te asiguri că pașaportul nu îţi va expira în timpul călătoriei sau în următoarele câteva luni. De asemenea, asigură-te că mai ai în pașaport cel puțin două pagini libere. Anumite țări nu îţi acordă permisiunea de intrare, dacă ai toate paginile pașaportului completate sau dacă documentul e pe cale să expire.

– Ia cu tine acte de rezervă: Documentele pierdute sau furate îţi pot da mari dureri de cap, însă dacă ai asupra ta un alt document cu care să te poți identifica, fotografii de pașaport și cópii autentificate ale tuturor documentelor necesare pentru emiterea unui nou pașaport, vei obţine acest document mult mai rapid. Păstrează toate documentele de rezervă în alt loc decât cel în care îţi ții documentele de călătorie.

– Reactualizează-ţi situaţia medicală: Asigură-te că eşti la zi cu toate vaccinurile necesare pentru călătoria într-o anumită zonă. În caz contrar, rişti să fii obligat să plăteşti pentru vaccinuri când ajungi la destinație. Procedura poate fi foarte scumpă și, în plus, rişti ca în anumite țări vaccinurile respective să fie expirate sau făcute cu instrumentar nesterilizat corespunzător.

– Printează-ţi planurile: Multe țări și-au înăsprit regulile legate de imigrație, deci e recomandabil să ai asupra ta o copie a itinerarului și numerele de telefon ale unor prieteni/persoane de contact/rude/hoteluri unde vei sta. Cu cât îi ajuți pe oficialii de la Imigrări să îţi verifice mai uşor planurile, cu atât îţi sporesc șansele de a nu fi reținut pentru discuții îndelungate.

– Acționează cu prudență: Prima regulă este să nu pui obiecte de valoare în bagajele pe care le predai la cală. Convențiile internaționale limitează răspunderea companiilor aeriene pentru bagajele pierdute sau furate, iar cele mai multe îţi acordă despăgubiri doar în funcție de greutatea bagajelor, nu și de valoarea conținutului. O idee bună ar fi să îţi faci asigurări de călătorie. Multe companii de cărți de credit oferă asigurări de călătorie gratuite pentru biletele cumpărate cu cardurile respective, însă merită să verifici ce anume îţi oferă fiecare asigurare în parte și, dacă e cazul, să optezi pentru o variantă cu îmbunătățiri.

– Ține la îndemână obiectele cele mai importante: Gândeşte-te ce anume îţi trebuie în avion – documente de călătorie, medicamente, ochelari sau alte obiecte esențiale, pe care e bine să le împachetezi în bagajul de mână. Verifică exact ce greutate ai voie să pui în bagajul de mână, căci limitele diferă la cursele pe distanțe mari și cursele de legătură, în funcție de clasa cu care călătoreşti sau de tipul de aeronavă. E o idee bună să iei ca bagaj de mână un rucsac sau o geantă de umăr, fiindcă astfel poţi să le duci în spate și să ai mâinile libere.

– Optează pentru bagaje ușoare: Când îţi faci bagajele, optează pentru varianta cea mai ușoară, mai ales dacă trebuie să le cari pe distanțe mari, să foloseşti mijloace de transport în comun sau să schimbi avionul de mai multe ori. Nu uita că în anumite țări nu poți să predai bagajele la plecare şi să ţi le recuperezi abia la destinaţia finală, ci trebuie să le preiei la fiecare escală pe care o faci ca să schimbi avionul. În plus, e posibil să ai mult de mers pe jos de la terminalul unde soseşti până la cel unde te vei îmbarca pentru zborul următor. Iată de ce e bine să alegi o valiză cu rotiţe, căci nu întotdeauna sunt disponibile cărucioare pentru bagaje.

– Fii prudent când îţi faci bagajele: Află cum va fi vremea înainte să pleci, astfel încât să nu ajungi cu haine groase într-o arşiţă cumplită sau să te avânţi în viscol purtând doar pantaloni scurţi şi un tricou. În general, e bine să ai la tine o jachetă uşoară, dar călduroasă şi impermeabilă, câteva tricouri, o pereche de pantaloni pentru călătorie şi încă una de rezervă, plus una sau două cămăşi. Când călătoreşti, e bine să porţi încălţăminte confortabilă şi să mai ai o pereche de rezervă. Nu uita: e mai simplu ca, la nevoie, să îţi cumperi o cămaşă sau nişte pantaloni decât să cari cu sudoarea frunţii o groază de haine de care nu ai nevoie.

– Ia-ţi măsuri de precauţie pentru repartizarea hainelor în bagaje: În cazul în care călătoreşti cu încă o persoană sau cu familia, împarte hainele în diverse valize astfel încât, dacă se întâmplă să pierdeţi un bagaj, să aveţi cu toţii cel puţin un schimb de haine disponibil. Nu uita că multe dintre valizele moderne arată cam la fel, deci e bine să îţi scrii numele foarte clar pe bagaje. În acest mod, e mult mai uşor să ţi le identifici de departe pe carusel şi scad riscurile ca altcineva să plece din greşeală cu valiza ta. De asemenea, e mai simplu şi pentru companiile aeriene să urmărească bagajele şi să ţi le returneze, în cazul în care se pierd.

– Asigură-te că poţi fi contactat: 
Nu uita să treci un număr de contact când completezi datele pentru rezervare – fie un telefon mobil, fie un telefon din locul unde vei sta – astfel încât compania aeriană să te poată anunţa dacă o cursă întârzie sau este anulată.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției