postasiPoştaşii continuă în forţă protestele împotriva planului de reorganizare, pre­gătit de companie. Municipiul ar urma să rămână cu doar jumătate din oficii poştale, iar în judeţ ar urma să se facă res­tructurări, potrivit sindicaliştilor arădeni. Lucrătorii poştali din judeţul nostru vor fi reprezentaţi la mitingul ce are loc astăzi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.
Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), organizatie sindicală cu peste 24.000 membri dintre cei 31.000 de angajati din Poşta Română a declanşat mai multe mitinguri, ca răspuns al mãsurilor pe care conducerea CNPR urmează să le aplice. După protestele de săptămâna trecută, poştaşii din mai multe colţuri ale ţării vor participa la un miting de amploare în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Şi de la Arad vor manifesta un număr de 15 membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali. „Şi poştaşii va fi reprezentat la mitingul din Bucureşti, de 15 persoane. După ce această acţiune, în funcţie de modul în care vor decurge lucrurile, în ceea ce priveşte măsurile de restructu­rare pregătite de companie vom decide continuarea protestelor. Desigur este posibil să organizăm şi proteste pe plan local precum şi o grevă“,a susţinut Ilie Tripa, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.
Restructurări şi în rural
Poştaşii sunt revoltaţi de măsurile pe care compania le are în plan, în contextul în care, indiferent de schimbările de management, cei din conducere au rămas pe posturi ani de zile. Potrivit sindicatului care reprezintă interesele poştaşilor, nemulţumirile vin şi din ne­păsarea şi reaua voinţă a responsabililor din centralul CNPR, cu sarcini în apro­vizionarea ritmică a locurilor de muncã cu materialele si consumabilele strict necesare efectuãrii serviciului poştal. Mai exact, lucrătorii poştali fac aprovi­zionări de consumabile – papetărie şi rechizite, din buzunarul propriu. Potrivit SLPR, angajaţii protestează fiind îngrijoraţi de viitor, mai precis de siguranţa locului de muncă şi pentru că, de peste trei ani, CNPR se aflã într-un continuu proces de organizare si reorganizare. Desfiinţarea a jumătate din oficiile  poştale din mediul urban şi a ghişeelor poştale din rural, precum şi implicita redu­- cere salarială sunt cele mai profunde nemulţumiri ale angajaţilor. Peste scurt timp, în numele privatizării zeci de oficii poştale ar fi decimate. Liderul Sindica­tului Lucrătorilor Poştali, din Arad, Ilie Tripa spune că, municipiul ar urma să rămână cu doar patru oficii poştale, din cele opt pe care le are în prezent.
În judeţ este deja pe cale de desfiinţare un Oficiu Poştal Rural Mecanizat. „Se pune în discuţie restructurarea atât în municipiu, cât şi în judeţ. Din informaţiile pe care le deţin, în municipiu ar urma să mai funcţioneze doar patru oficii poştale, din opt câte mai funcţionează încă. De asemenea, în judeţ, restructurările ar consta în transformarea ghişeelor în agenţii, agenţia fiind inferioară ghi­şeului. La Lipova, OPRM este deja desfiinţată, cu menţiunea că personalul de acolo va fi redistribuit, pe locurile în care avem un deficit de personal. În toate aceste condiţii ar urma să se facă şi reduceri salariale“, a conchis Ilie Tripa.
Poşta Română va fi privatizată printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va deţine 51 la sută din acţiunile operatorului poştal. Procesul de privatizare ar trebui să se încheie la jumătatea acestui an, când operatorul va fi preluat de un investitor.

Recomandările redacției