Informaţiile de ultimă oră furnizate prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) arată că exporturile de carne de cal din România s-au făcut corect, fără fraudarea etichetelor, a declarat miercuri ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, la sosirea la reuniunea de urgenţă a miniştrilor de profil, organizată din iniţiativa preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, pe fondul extinderii scandalului cărnii de cal vândute cu eticheta de carne de vită.

‘Acum câteva minute, am primit pe sistemul rapid de alertă, care şi-a dovedit eficienţa încă o dată, informaţii despre o serie de loturi care sunt suspectate a fi fraudate. Din verificările preliminare pe care le-am făcut, un singur lot corespunde livrărilor din România şi se pare că acel export a fost făcut în mod corect. Celelalte loturi se pare că nu aparţin unităţilor din România. Deci, încă o dată, se certifică faptul că nu în România s-a produs această fraudă’, a afirmat Daniel Constantin.

Controalele la cele două abatoare din România care au furnizat carne de cal au început încă de sâmbătă, după sesizarea telefonică a serviciilor franceze competente, a spus el. ‘Nu am primit date suficiente, dar, din ceea ce am ştiut, am analizat toate ieşirile şi nu există niciun fel de dubiu: în România nu se putea întâmpla o astfel de fraudă. Toate datele pe care le avem, toate documentele pe care le-am analizat arată că, în momentul în care a fost sigilat transportul, ele au fost etichetate în mod corect. Din momentul în care au intrat în posesia importatorului, deja răspunderea se mută la importator’, a adăugat ministrul român al agriculturii.

Constantin a precizat că aşteaptă finalizarea anchetei la nivel european, ‘pentru că deja sectorul din România începe să aibă pierderi’.

‘Am discutat cu mai mulţi exportatori şi îmi spun că deja se confruntă cu anumite refuzuri pe piaţa europeană şi că asta va determina scăderea preţului şi, implicit, pierderi financiare’, a mai spus ministrul român al agriculturii, precizând că în principal au de suferit cele două abatoare luate în discuţie, unde ‘nu există niciun fel de suspiciune în momentul de faţă în conformitate cu datele pe care noi le avem’.

Reuniunea la nivel de miniştri ai agriculturii organizată de preşedinţia irlandeză a Consiliului UE, la care participă oficiali guvernamentali din România, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia şi Polonia, precum şi comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a început în jurul orei locale 18.00 şi se va încheia în jurul orei 19.30.

 

Recomandările redacției