falimenteAnul 2012 a fost tot sub semnul falimentului, pentru sute de agenţi economici. Statisticile oficiale arată o situaţie dramatică în sectorul economic, întrucât numărul falimentelor a fost şi anul trecut unul ridicat. Numărul firmelor care şi-au închis porţile nu a scăzut foarte mult faţă de acum doi ani.
Peste 3.000 de firme şi companii arădene şi-au suspendat temporar activitatea, au fost radiate, ori dizolvate în cursul anului trecut. Situaţia rea­lizată de Oficiul pentru Registrul Co­merţului arată că anul trecut, sute de firme din judeţul nostru au falimentat.
În cele 12 luni ale anului trecut, un număr de 682 de societăţi din Arad şi-au suspendat temporar activitatea, în timp ce în 2011, numărul cererilor de suspendare depuse la ORC a fost de 873. Cu alte cuvinte, anul trecut, numărul suspendărilor a scăzut cu 21,8 procente.
Dizolvarea – lichidarea – radierea sunt cele trei etape sucesive ale procesului de desfiinţare al unei firme. Dacă la capitolul suspendare temporară de activitate – o soluţie de compromis, scăderile au fost timide, la capitolul dizolvări de activitate, numărul firmelor care au ales această cale este dublu. Nu mai puţin de 474 de cereri de dizolvare a activităţii au fost depuse la ORC în 2012, în timp ce 2011, numărul dizolvărilor înregistrate în judeţul nostrum a fost de 231. În aceste condiţii vorbim de o creştere de 105 la sută a numărului de dizolvări. Cele mai mari cifre se regăsesc la radieri. Anul trecut, în judeţul Arad s-au înregistrat exact 2012 radieri, faţă de 2.154, în urmă cu doi ani de zile. Deci, scăderea este extrem de mică. Judeţul nostru nu a avut cu mai puţine radieri decât a avut judeţul vecin Timiş, şi anume 2.303.
Trecând la înmatriculări de noi firme, din statistici se poate observa că, anul trecut numărul arădenilor care s-au încumetat să înceapă noi afaceri a fost mai mic decât în 2011. Lipsa de lichidităţi şi perspectivele nu prea bune în sectorul economic i-au făcut pe intreprinzători să se gândeacă mai mult înainte de a face noi investiţii. În 2012, la ORC Arad s-au înregistrat 2.698 de înmatriculări, din care 1.396 pentru societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi 659 pentru persoane fizice autorizate (PFA). În 2011 am avut mai multe înmatriculări şi anume 3.166.

Recomandările redacției