OLYMPUS DIGITAL CAMERASpitalul Judeţean încă trage ponoa­sele unei afaceri încheiate în urmă cu aproape nouă ani. În timp ce Aradul este judeţul cu cele mai multe unităţi medi­cale ce funcţionează în clădiri retrocedate, administraţia nu primeşte niciun ban pentru un teren aflat în proprietate, teren pe care se întreprind activităţi economice ample. Este vorba de terenul în suprafaţă de aproape 6.000 de metri pătraţi pe care se află halele din proprietatea S.C. Expo Market Jackson LTD.
Contractul, încheiat în urmă cu câţiva ani revine în atenţia autorităţilor. Mii de metri pătraţi aflaţi în proprietatea jude­ţului, pe care se află un complex comercial productiv sunt daţi spre folosinţă de pomană. Situaţia este valabilă de câţiva ani, în timp ce Spitalul Clinic Judeţean şi secţiile acestuia au nevoie de spaţii pentru modernizare. „Dacă terenul de aproape 6.000 de metri pătraţi nu poate fi folosit pentru unităţi medi­cale, măcar să aducă venituri care să poate fi investite în sistemul medi­cal”. Asta spune conducerea administraţiei judeţene, care speră ca instanţa de judecată să găsească o rezolvare.
În 2001, spitalul, la cărui conducere se afla Dana Oprea a închiriat terenul pe  zeci de ani, la un preţ de câteva ori mai mic decât cel practicat pe piaţă. Terenul a fost închiriat unei firme aparţinând omului de afaceri George Medinţu, proprietar al halelor, la preţul de doar 1.200 de dolari pe lună.
Terenul dat firmei lui Medinţu este ocupat de complexul en gros Expo Market Jackson, compus din trei hale şi construit în urmă cu mulţi ani. Pe acesta îşi desfăşoară activitatea sute de comercianţi, care au subînchiriat spaţii.  Prelun­girea contractului de închiriere pentru teren, o afacere legală s-a făcut atunci fără o renegociere a tarifelor.
Procesul durează din 2008
În 2011, Consiliul Judeţean Arad a preluat în administrare managementul pentru Spitalul Judeţean. Administraţia însă se luptă să obţină venituri de pe acest teren încă din 2008. Tot acum doi ani, administraţia a aprobat realizarea unui studiu de oportunitate pentru închirierea terenului, întrucât contractul de concesiune a expirat. Potrivit repre­zentanţilor administraţiei, o chirie de bun simţ pusă în discuţie a fost de în jur de 35.000 de euro pe an.  „Singurul teren al Spitalului Judeţean, pe care s-ar fi putut investi în extindere a fost închiriat în 2004, de către fosta directoare a spitalului, doam­na Oprea Dana. Terenul s-a dat pe aproape nimic spre a fi folosit ca bazar, ceea ce este incalificabil. Ne judecăm pentru terenul de la Jackson din anul 2008, am încercat concilieri însă, nu reuşim să obţinem o sentinţă definitivă prin care, cei care ocupă terenul să fie obligaţi să plătească. Şi asta pentru că de fiecare dată când ajungem spre final, se schimbă chiriaşul. Iniţial a fost închiriat pe în jur de 1.200 de dolari deşi, pentru suprafaţa pe care o are valora mult mai mult. Nu am fost de acord cu o asemenea sumă. (…) Vrem să fie obligaţi să ne plă­tească pentru acest teren. Pe banii din închiriere am fi reuşit să facem atât de multe pentru spital“, a sus­ţi­nut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliu­lui Judeţean.
Comerţul şi sănătatea nu se împacă
Terenul putea fi închiriat prin licitaţie însă, proprietarul halelor are întâ­ietate în vreme ce pe suprafaţa acestuia se găsesc halele şi platformele, toate cu acte-n regulă. În ceea ce priveşte soarta construcţiilor de pe teren, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a precizat că este puţin probabil ca acestea să dispară, întrucât sunt în legalitate. „Ar fi greu să demolăm clădiri pentru că au auto­rizaţie de construcţie. Noi nu ne dorim să demolăm ci ne propunem, să câştigăm procesul şi să ni se recu­noască drepturile. Vrem să renegociem chiria şi să recuperăm sumele aferente chiriei din anul 2008 încoace”, a spus acesta.
Contactată în legătură cu încheierea acestei vechi afaceri, fosta directoare a spitalului, Dana Oprea nu a fost de găsit. Nici la Expo Market Jackson SRL nu pu­tut fi obţinut un punct de vedere concis. Răspunsul venit de la administraţia complexului a fost că litigiul administraţia se va rezolva… într-un fel sau altul.
Şi gheretele din zona Spitalului Ju­deţean au fost din nou puse în discuţie de conducerea administraţiei jude­ţene. Nicolae Ioţcu a spus că activitatea comercianţilor poate încurca bunul mers al lucrurilor, la spital. Trecând peste aspectul de „talcioc“ pe care îl dau gheretele, din cauza acestora elicopterul SMURD riscă să nu aibă suficientă vizibilitate. „Când s-au făcut controale în zona gheretelor s-au descoperit lucruri care n-au ce căuta în preajma unui spital. Nu cred că aparatele de jocuri de noroc au ce căuta acolo. Cred că spitalul trebuie să inspire încredere prin curăţenie şi grad de civilizaţie“, a conchis Nicolae Ioţcu.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției