Autorităţile române au primit un set suplimentar de întrebări din partea Direcţiei Generale Concurenţă (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica dacă Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul român al economiei, Varujan Vosganian. Ministrul a avut o întâlnire, în marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.

‘Este importantă această întâlnire pentru că, după doar câteva zile, avem un prim răspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind întrebări suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat. E vorba de câteva întrebări care doresc să clarifice poziţia creditorilor proprietate de stat, în principal Electrica şi AVAS, dacă acest comportament nu a privilegiat Oltchim, având în vedere că acţionarul este acelaşi, statul, sau dacă cei doi creditori care sunt dominanţi nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducând astfel, implicit, la o formă de ajutor de stat’, a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

‘Noi deja am început de astăzi să pregătim răspunsuri la acest chestionar, sperăm ca, până la începutul săptămânii viitoare, să fie gata. O să-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocănea, să vină, la începutul săptămânii viitoare, să prezinte acest document la nivelul său’, a adăugat ministrul economiei.

El a precizat că, înainte ca statul român să acorde Oltchim un ajutor de stat, CE va trebui să se pronunţe clar dacă această companie a mai beneficiat sau nu de un astfel de sprijin financiar. ‘În dialogul pe care l-am avut săptămâna trecută cu vicepreşedintele /Joaquin/ Almunia, dânsul, pe de o parte a acceptat argumentele mele privind necesitatea ajutorului de stat, cele privind importanţa regională a Oltchim şi, de asemenea, caracterul de urgenţă, însă mi-a prezentat un argument cu care noi suntem de acord şi anume că legea de fier a ajutorului de stat spune că acesta se dă o singură dată, astfel încât acest ‘first time last time’ trebuie respectat, iar CE a cerut un termen pentru a evalua dacă în cazul Oltchim este respectată această condiţie’, a spus Varujan Vosganian.

Ministrul economiei a opinat că situaţia în care se află acum este cauzată şi de faptului că ‘mai mulţi ani la Oltchim au existat jumătăţi de măsură, situaţia economică a Oltchim s-a deteriorat permanent şi fireşte la CE procedura de privatizare a stârnit o anumită nedumerire’. ‘Noi am explicat că poziţia noastră începând cu declararea insolvenţei este foarte fermă. O să trimitem până la sfârşitul săptămânii la CE şi programarea procedurii de insolvenţă până în momentul în care vom declanşa oferta de privatizare şi sperăm să fim convingători, astfel încât dacă în scurt timp Comisia decide că nu a fost ajutor de stat, să intre în procedură pe notificarea pe care deja am făcut-o pentru suma de 20 de milioane euro, plus posibilitatea angajării garanţiei suverane a statului pentru încă 25 de milioane de euro’, a mai declarat Vosganian.

Ministrul a ţinut să precizeze că, în ciuda aparenţelor, relaţia sa cu sindicatele de la Oltchim se bazează pe ‘sinceritate şi colaborare’. ‘Relaţia noastră este una transparentă, o relaţie instituţionalizată, şi eu îmi manifest speranţa că sindicatele vor fi un susţinător al procesului de privatizare. Aţi văzut că sindicatele nu au protestat nici atunci când s-a declanşat insolvenţa, noi suntem foarte atenţi să respectăm drepturile lor începând cu garantarea salariilor, şi până acum s-au plătit salariile la timp de când sunt eu ministru, şi până la salarii compensatorii dacă se va pune problema restructurările. Însă, în orice caz, şi asta i-am spus şi vicepreşedintelui Almunia, noi în maximum şase luni trebuie să dăm o soluţie pentru Oltchim.

Întrebat dacă are un plan ‘b’ în caz că executivul comunitar nu aprobă ajutorul de stat, Varujan Vosganian a răspuns: ‘Avem un plan care cuprinde toate literele alfabetului’.

 

Recomandările redacției