OLYMPUS DIGITAL CAMERAA fost mobilizare generală, ieri dimi­neaţă, în jurul orei nouă, pe şoseaua care face legătura între Arad şi Oradea. Echipajul SMURD, o ambulanţă cu medic, pompierii de la descarcerare, dar şi elicopterul SMURD au fost trimişi în loca­litatea Zimand Cuz unde ar fi avut loc un accident de circulaţie foarte grav, în urma căruia un copil zăcea inconştient şi nu dădea semne de viaţă. Toate echipele de intervenţie au plecat de urgenţă spre zona indicată de apelant, dar la faţa locului nu au găsit nimic. După ce au parcurs zeci de kilometri, membrii echipelor de intervenţie şi-au dat seama că au avut de a face cu o farsă şi că apelul a fost unul fals.
Apelul primit prin numărul unic de urgenţă 112 a fost transferat către dispecerii de la ambulanţă. Aceştia au tratat cazul cu maximă seriozitate şi au trimis echipele necesare de intervenţie pentru o astfel de situaţie. Deşi ape­lurile false sunt foarte multe, nimeni nu s-a gândit că cineva ar putea avea chef de glumă, invocând o asemenea problemă. „În urma unui apel la 112, am fost informaţi despre produ­cerea unui accident de circuţaie în apropiere de Zimandu Nou, cu trei victime încarcerate. Noi am trimis de urgenţă echipajul SMURD, dar şi autospeciala de descarcerare grea. Ajunşi la locul indicat, am constatat că nu se întâmplase nimic şi că era vorba de o alarmă falsă. Încercând să sunăm apelantul, am constatat că telefonul era închis”, a declarat George Pleşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Vinovatul se va alege cu dosar penal
Astfel de situaţii sunt foarte grave. Pe lângă costurile mari, pe care le implică o astfel de solicitare, în urma apelurilor, sunt mobilizate forţe importante de intervenţie ce poate ar putea salva alte vieţi aflate în real pericol. „Trebuie să ne gândim că în momentul în care echipajul SMURD e plecat la un apel fals, altcineva poate are nevoie de ajutorul nostru. Poate fi vorba de o rudă, de un prieten ori o cunoştinţă, iar în astfel de situaţii plătesc oameni nevinovaţi”, a precizat medic Monica Puticiu, coordonator SMURD Arad.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, se pare că apelul fals a sosit de pe o cartelă pre-pay de undeva de pe şoseaua de centură către Mică­laca, spre DN 7. Câteva minute mai târziu, telefonul era închis. E greu de spus astfel, dacă apelantul va putea fi identificat şi tras la răspundere.
Cert este că dacă va fi găsit vinovat, el se va alege cu dosar penal, dar şi cu o amendă usturătoare.

Recomandările redacției