proiectDupă o lungă aşteptare, în care activitatea administraţiilor a fost ca şi îngheţată, datorită neadoptării bugetului, Consiliul Judeţean a putut schiţa în sfârşit un proiect. Bugetul este unul mai mic decât cel de anul trecut. Deşi încă se mai lucrează pe marginea bugetului, autorităţile spun că în acest an, fondurile pentru drumuri sunt… mo­deste. Din calculele reprezentanţilor CJA reiese că, judeţul are un disponibil cu câteva miliarde de lei vechi mai mic decât acum un an.
Întârzierea bugetului a pus admi­nistraţia în situaţia de a nu putea susţine nici investiţiile aflate în curs de execuţie până la schiţarea bugetului, iar primăriile n-au putut întreprinde niciun fel de lucrări. Un proiect de buget a fost conturat de reprezentanţii administraţiei şi pus deja la transparenţă, însă, autorităţile spun că se mai lucrează pe marginea acestuia.
Deocamdată, în proiectul de buget, totalul de venituri al administraţiei judeţene este de 143.472 de mii de lei. Din cele peste 143 de milioane de lei, veniturile proprii ale Consiliului Judeţean însumează în jur de 81 de milioane de lei.
Cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit însumează 68.492.000 de lei, iar sumele defalcate din TVA, 62,42 milioane de lei. Veniturile nefiscale sunt de 10.321.000 de lei, iar cele din proprietate de aproape 8,06 milioane de lei.
Cu aproape 30% mai puţine fonduri ca în 2012
Trecând la capitolul cheltuieli, totalul ajunge la peste 155,58 de mi­lioane de lei. Plata personalului CJA şi al instituţiilor din subordine „uşurează“ bugetul cu suma de peste 17 milioane de lei, o sumă mai mare decât anul trecut. Tranzacţia privind datoria publică şi împrumuturile are rezervată o sumă de 5.587.000 de lei. La capitolul „învă­ţământ“ este trecută suma de 25.875.000 de lei, doar Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad revenindu-i o sumă de peste 1,48 de milioane de lei. Deocamdată, la capitolul cu „greutate“ – să­nătate este trecută o sumă de 10.957.000 de lei, reprezentând transferuri între unităţi ale administraţiei publice. O sumă generoasă se regă­seşte la capitolul „cultură, recreere şi religie“ şi anume, peste 13,25 milioane de lei. „Asigurări şi asistenţă socială“ are fonduri de aproape 28 de milioane de lei, banii fiind în mare parte ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pentru „drumuri şi poduri judeţene“ se regăseşte o sumă de 26 de milioane de lei. „Proiectul pus la transparenţă nu este definitiv, pentru că încă se mai lucrează. Pot spune însă că, pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor avem disponibil cu mai puţin de 30 de mi­liarde de lei vechi faţă de anul trecut. Mai mult decât atât, dacă ne raportăm la necesarul de fonduri pentru infrastructură, pentru pro­iectele de modernizare, atunci putem spune că avem cu mult mai puţin decât am avea nevoie. Dis­po­nibilul de fonduri este desigur mai mic decât în anii trecuţi“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator al Consi­liului Judeţean.
În ceea ce priveşte subvenţiile, pentru Aeroportul Internaţional Arad este trecută suma de trei milioane de lei, iar pentru Compania de Transport Public, 2,3 milioane de lei. În proiect se menţionează că bugetul nu este unul definitiv. Proiectele pentru alocarea de bani pentru primării nu sunt încă finalizate.

Recomandările redacției