inundatiiPloile torenţiale căzute la finele săptămânii trecute în partea de Nord a judeţului au făcut să fie inundate sute de hectare de teren în localitatea Şiad, care face parte din punct de vedere administrativ din comuna Craiva. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, spune că în urma ploilor, un pârâu din Şiad şi-a ieşit din matcă şi a inundat sute de hectare de teren arabil, de păşune, dar şi câteva gospădării. „În urma ploilor torenţiale apa dintr-un pârâu s-a revărsat. Au fost afectate aproximativ 450 de hectare de teren arabil, 40 de hectare de păşune, iar într-o măsură mai mică şi şapte gospodării din localitate. Apa revărsată a afectat fântâ­nile din aceste gospodării. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică urmează să facă analizele necesare pentru a stabili dacă a fost afectată calitatea apei din fântânile oamenilor”, ne-a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad.
Primarul comunei Craiva, Ioan Bercea, spune că ploaia torenţială a început duminică dimineaţa, la ora 2, iar în jurul orei 7,30 apa din pârâul Sarteş era revărsată peste terenurile agricole. „A plouat torenţial timp de câteva ore bune, iar în dimineaţa de duminică apa din pârâul Sarteş s-a revărast. Au fost afectate terenurile agricole, iar într-o oarecare măsură şi câteva gospodării. Apa a intrat puţin în curţile a şapte localnici. Nu sunt pagube însemnate. Eu am fost în permanenţă la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. Acum apa s-a retras în proporţie de peste 90 la sută. Probabil în câteva ore se va retrage de tot. Nu a fost nevoie de intervenţie specializată pentru a interveni în rezolvarea situaţiei. Repet, nu a fost ceva grav”, ne declara, ieri după-amiază, Ioan Bercea, primarul comunei Craiva.
Decolmatări şi îndiguiri
Primarul spune că a avut o discuţie şi cu prefectul judeţului, Cosmin Pribac, vizavi de sitauţia din localitatea Şiad. Au fost discutate variantele de rezolvare a acestei probleme, pentru ca pe viitor asemenea revărsări să nu mai aibă loc. În primă fază, conform spuselor primarului, sunt necesare lucrări de decolmatare, iar mai apoi de îndiguire. „Am discutat cu domnul prefect Cosmin Pribac situaţia din localitatea Şiad. Este nevoie ca în perioada următoare să fie făcute, aici, pe această vale, lucrări de decolmatare. Mai apoi vor trebui realizate şi îndiguirile, pentru ca situaţii de acest gen să nu se mai repete”, a mai declarat Ioan Bercea, primarul comunei Craiva.

Recomandările redacției