nelutuSenatorul USL Ioan Cristina consideră că România are nevoie de modificarea Constituției pentru a recâștiga credibilitatea legii fundamentale. „Legea fundamentală are nevoie de un proces de recâștigare a credibilității. Obiectivul principal al revizuirii Constituției este acela de a reda încrederea cetățenilor în legea fundamentală și în institu­țiile statului”, a declarat Ioan Cristina.
Potrivit acestuia, modificarea Constituției pornește de la angajamentul USL ca România să fie nu doar o democrație, ci o democrație solidă și eficientă, în care instituțiile sunt realmente în serviciul public, iar societatea noastră să fie una a dialogului, nu conflictului, în care cetățenii sunt respectați și ascultați. „Primul principiu de la care pornim este acela că legea fundamentală trebuie să înde­plinească o funcție integratoare, să unească societatea, să adune cetă­țenii în jurul său, să fie liantul care-i unește, nu care-i divizează. Trebuie să ieșim din logica concurenței, a conflictului și a contrapunerii: concurență și conflict între instituții, contrapunere între instituții și cetățeni. Al doilea principiu este acela că pentru noi Constituția înseamnă nu doar stabilirea unor nor­me, a unor mecanisme instituționale, ci și consacrarea unui sistem de valori. Constituția trebuie să ofere protecție juridică unui set de valori comune pentru a genera solidaritatea cetățenilor și pentru a reconstrui încrederea acestora în instituțiile statului. În sfâr­şit, al treilea principiu este debarasarea de populism. Nu vrem să facem din Constituție o nouă temă de conflict în societatea românească, a men­ţionat senatorul arădean.
Acesta a spus că aceeași abordare este valabilă și în cazul regionalizării. „Regiona­lizarea nu este un scop în sine, ci trebuie să producă eficiență în raport cu Uniunea Europeană și să simplifice apa­ratul de stat”, a precizat Ioan Cristina.

Recomandările redacției