Premierul chinez, Li Keqiang, a promis o mai mare transparenţă a conturilor publice, printr-un buget ‘deschis, transparent şi standardizat, astfel încât cetăţenii să-l poată superviza cu adevărat’, informează, miercuri, EFE.

A acţiona pentru ca ‘puterea să fie deschisă şi transparentă este cea mai bună formă de a combate’ practicile corupte, a subliniat premierul chinez, la o reuniune a recent formatului Consiliu de Stat (executivul) consacrată în întregime luptei împotriva corupţiei.

Şeful guvernului le-a cerut autorităţilor să faciliteze informaţii pe teme precum poluarea mediului înconjurător, securitatea alimentară şi a muncii. De asemenea, a cerut detalierea bugetului pe capitole precum călătoriile în străinătate, maşini şi recepţii.

‘China îşi va înteţi lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţind mecanismele folosite pentru a controla puterea, banii şi funcţiile înalte’, a subliniat Li, potrivit căruia un eşec în această sarcină ar putea antrena o ‘pierdere de credibilitate şi de sprijin public’.

În ultimele luni, guvernul central a intensificat apelurile la austeritate în privinţa cheltuielilor publice şi la luptă împotriva corupţiei, după apariţia mai multor scandaluri care, potrivit Beijingului, sunt principala cauză de nemulţumire socială faţă de regim.

 

Recomandările redacției