drumul palotiÎn urma unor demersuri inițiate încă din 2009, de administrația din Nădlac, s-a materializat un proiect comun prin care se va moderniza – cu fonduri UE, drumul dintre Nădlac și Csanadpalota, de 8,5 km, cunoscut drept „Drumul Paloti“ (4,3 km având partea română), un drum existent de veacuri între cele două localități.
Lucrarea se realizează în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 proiectul „Bullding Csanádpalota-Nagylak cross border connecting road” – „Construirea drumului de legătură Csnadpalota – Nădlac“, Project code: HURO/1101/178/1.1.1 împreună cu Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria.
Avantajele realizării drumului sunt multiple: accesul la numeroase locuri de muncă lângă frontieră, promovarea dezvoltării turismului dar și facilitarea activității agricole ș.a. După ce s-a trecut de demersurile premergătoare – studiu de fezabilitate, proiect tehnic – în aceste zile lucrarea a intrat în sistemul SEAP pentru stabilirea firmei care o va executa. Dacă totul se derulează în limite de normalitate, după data de 4 aprilie – data limită a depunerilor, se va ști cine va face această lucrare. Valoarea totală a proiectului este de 5.638.346,56 Euro împărţindu-se astfel: 1.424.356 Euro România şi 4.213.990,56 Euro Ungaria. Cofinan­ţa­rea Consiliului Local Nădlac este de 2% din valoare, respectiv, 28487,12 Euro.
După cum spunea Vasile Ciceac, primarul orașului Nădlac drumul este foarte important deoarece va facilita legăturile dintre cele două comunități de pe gra­niță. „Drumul Paloti va duce în final la realizarea unei mai bune legături între cetăţenii celor două ţări – în general şi o mare facilitate pentru cetăţenii din localităţile de pe graniţă – în special. Drumul va fi reabiliat complet, va avea și canalizare pluvială. El face legătura, de fapt, între DN7 (România) şi centrul localităţii Csanad Palota (Ungaria)“, a mai adăugat primarul.

Recomandările redacției