bujiPe toate posturile de radio, pe toate televiziunile, în ziare, a fost difuzată blestemata știre: ROMÂNII AU AJUNS CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA. Știrea m-a descumpănit, mi-a depășit și cele mai sumbre așteptări. De fapt, de mult a început declinul României, statisticile situându-ne, în diversele ca­pitole, pe ultimele locuri. Acum importăm sare, importăm chibrituri, ne mă­nâncă viețile cancerul, mor­talitatea infantilă ne-a ridicat pe primele locuri în statistici. Ne pleacă doc­torii, tinerii își caută no­rocul în lumea întreagă. Nimic nu este întâmplător, în lungul drum al declinului. Întrebările sunt fără răspuns, retorice, iar românii se situează între mit, adevăr și minciună. O pla­să din care vom scăpa? Pentru ce? Dece ? De ce este România altfel? Cum am ajuns în marasmul aces- ta? Întrebări, mereu ne întrebăm.
Și atunci, mi-a căzut în mână cartea aceasta, scrisă de istoricul Lucian Boia, profesor la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, pe care am citit-o pe nerăsuflate. Am găsit în ea răs­punsurile la întrebările ce ne frământă zilnic.
Nimic n-a fost întâmplător, noi ne-am tăiat, sin­guri, craca de sub picioare. Pe scurt, vă recomand această carte, palpitantă, interesantă, documentată prin analizarea obiectivă a trecutului și radiografia prezentului. Menționez ca este cea mai vândută carte a anului acesta.
B.B.

Recomandările redacției