regionalizareRegionalizarea – premise şi oportunităţi a fost tema conferinţei organizate ieri, la Consiliul Judeţean, la iniţiativa Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai municipa­lităţii, deputaţi, directori de instituţii şi reprezentanţi ai filialelor arădene de sindicate.
Conferinţa, dintr-o serie ce vizează întreaga ţară a avut scopul de a asigura un cadru de dezbatere şi dialog social pe tema regionalizării, din perspective admi­nis­tra­ţiei publice locale şi a partenerilor sociali, cu accent pe implementarea conceptului de dezvoltare durabilă, într-un context regional. Principala direcţie a discuţiilor a vizat oportunităţile de dezvoltare economică şi social durabilă a judeţului.
Conducerea administraţiei judeţene şi-a exprimat punctul de vedere, şi mai cu seamă viziunea asupra direcţiilor priori­tare. „Sunt sceptic că în actuala conjunctură politică se va realiza ceva, dar cred că dezbaterile pot duce spre o formă corectă. Vicepremierul Liviu Dragnea vorbeşte despre capitale regionale înainte de a împărţi regiunile, fapt care arată un demers orientat pe rezolvarea problemelor pe care le au conducătorii. Ori nu s-a stabilit nici măcar cum vor fi aleşi conducătorii. Ar trebui să vorbim de principii pe lege, pentru o regionalizare. (…) Salut ini­ţiativa confederaţiei Meridian pentru organizarea acestor dezbateri şi cred că după ce se va discuta pe această temă în toate judeţele vor exista fire comune“, a susţinut Nicolae Ioţcu, pre­şedintele Consiliului Judeţean Arad.
Acesta a mai spus că administraţia a primit proiecte pentru regionalizare de la alte administraţii judeţene, precum Caraş- Severin, Bihor şi Harghita. „Regionali­zarea trebui gândită spre reducerea birocraţiei, spre dezvoltare economi­că, spre posibilitatea de accesare de fonduri euorpene de către judeţe – astfel încât să nu se treacă prin «filtrul de pe Dâmboviţa», precum spre dezvoltarea sistemului medical. (…) Degeaba am descentralizat spitalul, dacă atunci când vrem să angajăm un medic, pe lâgă avizul de la Ministerul Sănătăţii trebuie să aşteptăm şi după publicarea postului în revista sănă­tăţii“, a mai punctat preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu.
Preşedintele CNS Meridian, Ion Po­pescu a vorbit despre scopul dezbaterilor pe tema procesului de regionalizare şi de necesitatea dezvoltării dialogului social: „Pot spune că am avut unde să venim să organizăm o dezbatere reală pe procesul de regionalizare, pentru că suntem în căutare de oameni cu care să colaborăm, să avem claritate, pentru legi mai bune. Trebuie să ascultăm de la toată lumea, pentru că doar în acest fel putem aduce îmbunătăţiri conceptul de dezvoltare durabilă“ .
În conferinţă s-a făcut o prezentare a conceptului de regionalizare, pe tema căruia cei prezenţi au putut interveni.

Recomandările redacției