autismMâine, Aradul va trage un semnal de conştientizare pentru tulburările de spectru autist. Acţiunile vor fi orga­nizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protec­ţia Copilului Arad (DGASPC), prin Centrul de Consiliere şi Asistenţă Speciali­zată a Persoanelor cu Tulburări de Spectru Autist, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Asociaţia „Autismul – Un viitor mai bun“ din Arad. Activităţile se vor des­făşura sub egida „Colo­rează-mi lumea” şi vor avea sco­- pul de a atrage atenţia asupra problematicii autismului.
Deşi fondurile sunt insuficiente, iar sistemul social ară­dean are nevoie de personal, conducerea DGASPC Arad a anunţat că se are în plan extinderea serviciilor pentru copiii care suferă de tulburări de spectru autist. Mai exact, într-o strategie pe anii viitori a fost gândită dezvoltarea centrului de zi pentru copiii autişti şi extinderea serviciilor de asistenţă şi în zonele rurale.
Trebuie spus că, în me­diul rural nu există astfel de servicii astfel că, deocamdată, o unică soluţie ar pu-tea fi o echipă mobilă de spe­cialişti.
Astfel, mâine, arădenii din municipiu se vor putea alătura campaniei de conştientizare a autismului. Între orele 12.00 şi 14.00, la centrul din strada Baba Novac din Arad va fi organizat un atelier de creaţie pentru copiii cu autism, iar de la orele serii se va derula o campanie de conştientizare în Piaţa Avram Iancu. La orele 19.15 va fi făcută o fundă umană şi vor fi lansate lampioane.
Aradul se va alătura campaniei mondiale pentru conştientizarea autismului, cam­- panile intitulată „Light It Up Blue” şi care presupune iluminarea în albastru a unor clădiri reper, strălucirea albastrului atrăgând astfel atenţia asupra autismului. Astfel, Tea­trul „Ioan Slavici“ va fi iluminat în albastru, între orele 20.00 şi 23.00.
La nivel de Arad, doar 86 de copii sunt trecuţi în evidenţe ca fiind autişti, în timp ce, numărul real al acestora este cu mult mai mare. Motivele sunt diverse: lipsă de cunoştinţe şi informare, refuz de acceptare a acestei tulburări din partea părinţilor şi sărăcie.

Recomandările redacției