SONY DSCPerspectivele aerogării arădene au stârnit mici contre între aleşii judeţului, în şedinţa de ieri a Consi­liului Judeţean. Nu frecvenţa zbo­rurilor de pe Aeroportul Internaţional Arad i-a făcut pe unii consilieri să-şi arate nemulţumirea, ci cheltuielile cu salariile celor din conducerea aerogării, în contextul veniturilor proprii reduse.
În şedinţa extraordinară de ieri a CJA, consilierii au avut de votat mai multe proiecte de hotărâre ce privesc Aeroportul Arad. Vorbim de: bugetul, organigrama şi statutul de funcţii, precum şi de tarifele şi reducerile făcute pe aerogara arădeană. Pe tema situaţiei în care se află aeroportul – venituri mici, pierderi mari şi perspectice de dezvoltare a traficului de pasageri cu semn de întrebare – a intervenit Consilierul Gheorghe Sabău (USL).
„Vă rog să ne spuneţi care sunt perspectivele Aeroportului, având în vedere că anul trecut au fost pierderi mari. Chletuielile de personal sunt foarte mari şi cred că ar trebui să se facă reduceri“, a spus consilierul.
În răspuns, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu a făcut referire la negocierile pe care le poartă aerogara cu companii aeriene, pentru introducerea de noi zboruri de pasageri. Acesta a mai spus că în viitorul apropiat de pe aerogara arădeană se va zbura şi către o altă destinaţie, decât cea pe care se ope­rează de anul trecut: Milano – Ber­gamo.
„Nu mă gândeam să închidem aeroportul, ci mă refeream la reducerea cheltuielilor de perso­nal, mai exact pentru cei din conducere“, a mai spus Gheorghe Sabău.
„Puteţi propune atunci să reducem de la conducere. Cât sunt curse însă şi mai ales că vor fi introduce altele nou nu se pot face schimbări în structură“ , a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. În cifre, veniturile Aeroportului sunt de 4,35 de milioane de lei, însă, două milioane de lei sunt transferuri de administraţia judeţeană. Demn de subliniat este că, din buget, cheltuielile cu personalul se ridică la aproape două milioane de lei. Acest fond este împărţit, potrivit proiectului ce vizează organigrama, la 66 de posturi, din care 10, sunt funcţii de conducere.
Trebuie spus că, potrivit unui raport de activitate, în 2008, Aeroportul Internaţional Arad avea venituri proprii de peste patru milioane de lei, în timp ce în 2013, acestea sunt de 2,35 milioane de lei.
Pe de altă parte, directorul Aeroportului spune că traficul de pasageri va creşte şi că se au în vedere investiţii. „Fără doar şi poate, Aeroportul are nevoie de susţinere. Suntem în discuţii avansate cu o companie aeriană pentru introducerea de noi zboruri. Avem în vedere şi investiţii importante pentru viitor“, a spus Dan Bălăcel, directorul Aeroportului.

Recomandările redacției