popamiovCu siguranță, poate candida la titlul de cel mai carismatic antrenor român al ultimelor decenii. Autor al unui record autohton contemporan – a stat la Poli Iași cinci ani neîntrerupți și a bătut toate marile puteri ale României recente -, și-a dublat prezența scenică și de comentarii savuroase, care îi conferă un loc aparte în peisaj.
Până să cucerească Dealul Copoului, și-a făcut numele acasă, urcând de la Ineu la Zădăreni, de la Strungul la UTA, în anii tumultuoși în care Bătrâna Doamnă își căuta pu­terea de altă dată. Paşii aveau să-l poarte la Motorul, Telecom, Pecica sau Inter, apoi din nou la UTA, pe care a promovat-o în 2001. Drumul a curs spre FC Bihor (promovare în A în 2002-2003) și Jiul Petroșani, apoi a venit Iașiul. Au mai fost un al treilea „mariaj” cu UTA, încă unul cu ieșenii, o experiență la Mioveni și iar o revenire la Iași, promovând noua echipă moldavă, CSMS, pe prima scenă. S-a despărțit de „dulcele târg” drag lui Eminescu și Creangă toamna trecută.
„Ionuț Popa e născut la Săvârşin, aproape de Casa Regală. E de admirat la el, după expresia englezescă, că e un self-made-man, adică un om care şi-a construit totul singur. A plecat de jos și ca fotbalist și ca antrenor. A avut nopți de nesomn, cu drumuri istovitoare şi cheltuieli mari să ajungă să ia Licența PRO, care, pe lângă taxe, impunea şi prezență săptămânală obligatorie, pe care o bifa, plecând la Bucureşti în miez de noapte de la Petroșani sau de la Iași. A depus eforturi sufleteşti, materiale şi fizice foarte mari, cu atât mai mult surprinde faptul că sunt unii care îi minimalizează meritele. Ne cunoaș­tem de 25 de ani, la început relația nu a fost lapte și miere, dar, pe parcurs, ne-am dat seama că fiecare are atu-urile lui și stăpânește bine ceea ce știe. Tot ce a realizat el a făcut prin eforturi deosebit”, a descris Ovidiu Păcurariu, bunul prieten al lui Ionuț Popa.
Ionuț Popa s-a născut pe 17 aprilie 1953, iar astăzi trăiește o zi specială. La mulți ani, Ionuț Popa!

Recomandările redacției