OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn acest an, vârstnicii au avut de aşteptat mult după bilete de tratament. În sfârşit, peste 900 de bilete de tratament pentru staţiunile în care Casa Naţională de Pensii are baze proprii de tratament au fost repartizate judeţului nostru. Acestea vor fi împărţite chiar de astăzi şi până spre finalul anului, în 14 serii. Cei mai mulţi pensionari arădeni nu vor pleca prea departe de casă, pentru că cele mai multe bilete sunt pentru staţiunile Moneasa, 1 Mai, Geoagiu şi Buziaş.
Pentru Moneasa vor fi puse la bătaie 428 de bilete, iar pentru 1 Mai, 234, restul fiind pentru celelalte două staţiuni. Durata unui sejur este de 18 zile, iar a tratamentului balnear este de 14 zile.
„Biletele de tratament pentru alte baze de tratament și staţiuni, precum si numărul de gratuităţi pentru anul 2013 va fi primit ulterior, după încheierea contractelor de prestări servicii dintre CNPP si furnizori. În acest sens, prin Casa Jude­ţeană de Pensii Arad se vor repartiza bilete de tratament pensiona­rilor şi asiguraţilor sistemului public de pensii, precum și beneficiarilor unor legi speciale care reglemen­tează dreptul la bilet de tratament balnear gratuit care-și au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Arad. În 2013, şotii sau şotiile pensionarilor sau asiguraţilor care nu au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii, nu mai pot beneficia de bilet de tratament în calitate de însoţitor al titularului. De asemenea, copiii minori ai pensionarului sau asiguratului nu mai beneficiază de bilet de tratament in calitate de însoţitor“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.
Cererile se completează numai pe formularul aprobat de CNPP și pot fi transmise prin posta, fax, e-mail sau se pot depune la sediul Casei Judeţene de Pensii Arad. Solicitanţii pot depune cere­rea cu cel puţin 30 de zile anterioare pri­mei luni din perioada pentru care se solicită biletul, prin cerere putându-se opta pentru cel mult trei staţiuni. Cele mai multe bilete vor fi repartizate pensiona­rilor, 20 la sută revenindu-le asiguraţilor.
Criterii de repartizare
Criteriile după care vor fi repartizate biletele vor fi legate de frecvenţa cu care pensionarul a beneficiat de acestea, categoria de pensie, cuantumul acesteia ori, după caz, gradul de handicap. CJP va comunica beneficiarilor ale căror cereri au fost aprobate, date privind biletul repartizat. „În situaţia în care persoana căreia i-a fost aprobată cererea nu s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Arad pentru ridicarea biletului de tratament şi nu a anunţat în prealabil despre acest fapt cel puţin cu 10 zile înainte de începerea seriei, Casa Judeţeană de Pensii Arad va considera biletul disponibil, repartizându-l altui solicitant“, a precizat Mihaela Vasil.
Biletele de tratament se eliberează gratuit, sau cu suportarea unei contribuţii individuale. În ceea ce îi priveşte pe asiguraţi, contribuţia individuală la plata biletului este de 50 la sută din preţul biletului de tratament dacă câştigul brut înregistrat în declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate din luna anterioară celei în care se face repartiţia este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale – în 2013 – 2.223 de lei. În cazul în care venitul individual este mai mare, se plăteşte preţul integral. Preţul integral variază intre 1.550-1.604 de lei, în funcţie de categoria unităţii de tratament.

Recomandările redacției