Bujor Buda 1De data aceasta nu mă refer la Ștrandul Neptun, nici la F-ca MARTA, nici la celelalte monumente istorice ruinate, gata să devină pericole publice, să cadă pete trecători, nici la gropi și nici la b-dul Vasile Milea.
Astăzi vă voi povesti fragmente din istoria felinarelor – ASTRA 1932 – opere de artă, care înnobilează Bulevardul Revoluției, și oferă o patină de civilizație Aradului. Era pe vremea primarilor, Dr. Ioan Ursu și Dr. Romul Cotieiu, când Primăria le-a comandat Fabricii Astra. Desigur, felinarele au fost plătite din bani publici. Vă imaginați cum arăta atunci Bulevardul, eleganța lui, cu asemenea stâlpi de iluminat ce străluceau?
De fapt acești stâlpi, astăzi, reprezintă unicate, întâi că în nici un oraș din Europa nu are alți mai frumoși, apoi în nici un alt oraș european nu există, să-i cauți cu lumânarea, asemenea stâlpi neglijați. Vopsea gri, urâtă, învechită, mată, cu solzi și rugină, cu ușile cofretelor deschise, cu găuri și sârme, cu afișe lipite și dezlipite, cu urmele scârboase ale lipiciului. Ce ziceți stimați consilieri din CLM , merită Aradul asemenea stâlpi?
Dar, consilierii mai au și scuze, întâi că nu au văzut placa cu blazonul Aradului pe fiecare felinar. Apoi nici unul n-a văzut că ușile cofretelor nu-s ,în mare parte, încuiate. Interesant, șocant, felinarele nu le-au văzut , distrugerile din Ștrandul Neptun de asemenea, monumentele istorice de pe care curg ornamentele, nici pe acestea. Aradul nostru, frumosul nostru oraș, este atât de greu de întreținut?
Problemele legate de felinare, opere de artă, se complică deoarece ele nu aparțin orașului, Primăriei, ci unei societăți care se ocupă cu iluminatul în oraș. Primăria este proprietara, țineți-vă bine, – a becului – ce-l susține felinarul. Aceasta era explicația oferită de dl. primar când a fost lansat bugetul. Și atunci, cel ce vine din UE, turist dintr-un oraș pe care-l vedem la TV, ori pe ilustrate, unde nu există aparate de condiționare montate printre ornamente, și unde felinarele strălucesc; vin turiști ce nu știu ce-i cofretul pe fațadă, și nici afișe lipite pe monumente, ce vor crede aceștia? Cine stăpânește orașul acesta? Primarul? Ori Consiliul Municipal, parlamentul local, ce ar trebui să-i cheme pe directorii ori proprietarii ce nu respectă legile votate de ei, apoi să aplice ce scrie în ultimul aliniat, din ultimul articol: Cine nu respectă această HOTĂRÂRE este pasibil la…
Și mai este ceva, blazonul orașului, stema lui, dă originalitate felinarelor, indică proprietarul. Felinarele noastre sunt unice! Iar blazonul orașului trebuie respectat, și nu așteptați dumneavoastră, vă rog, să vă dau argumente și motivație.

Recomandările redacției