steleTrecerea curentul de meteoriţi Lyride s-a putut vedea şi pe cerul ţării noastre. În noaptea de duminică spre luni, „ploaia de stele“ s-a observat şi pe cerul României.
„Planeta noastră trece în această perioadă printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.Hr.)”, au explicat reprezentanţii Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti.
Pentru a vedea meteoriţii, cerul trebuia privit timp de minim o oră, între miezul nopţii şi răsăritul soarelui, după indicaţiile date de specia­liştii Observatorului Astronomic. Me­teoriţii au venit din mai multe direcţii, dar majoritatea par să fi venit dinspre constelaţia Lyra, din apropierea stelei Vega, aflată înspre orizontul nord-estic.
Ploaia de stele s-a putut observa cel mai bine în afara oraşelor sau la marginea lor, unde cerul nu este afectat de poluare. Acolo, s-au putut vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră.
(C.G.)

Recomandările redacției