Interviu cu primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş

primar Feies primaria Sebis prof Traian Sirca reparat arteziana curatenie ParcSe poate spune despre orașul Sebiș că a crescut și s-a dezvoltat ca voinicul din poveste: în circa două decenii cât altele într-un secol. Dezvoltarea pe care a cunoscut-o oraşul se poate vedea la tot pasul. Orice om de bună credință trebuie să se plece în faţa evidenţelor: oraşul Sebiş are o altă faţă şi administrația o cu totul altă abordare faţă de problemele cetăţenilor săi – fie ei tineri sau mai vârstnici iar la tot pasul se vede mâna de gospodar, cum se zice.
Pentru că suntem în toiul primăverii, când toată natura renaște, în discuţia purtată cu Gheorghe Feieş primarul oraşului Sebiş, am dorit să atingem unele aspecte legate de viața de zi cu zi a localnicilor.
– Se ştie că în ultima vreme v-ați preocupat și ați acordat un sprijin mai intens instituțiilor care se ocupă de sănătatea oamenilor; des­pre ce este vorba?
– Din punctul meu de vedere, sănătatea oamenilor trebuie să fie pe primul loc în activitatea noastră. Așa trebuie gândit și văzut: să dăm bani pentru întreținerea unei bune stări de sănătate, pentru viața oamenilor. Noi avem Spitalul Orășenesc care deservește peste 70 de mii de locuitori și vreau să vă spun că nu am primit bani nici de la Consiliul Județean, nici de la Ministerul Sănătății. Am investit peste 400 de mii lei pentru modernizarea spitalului și a unui laborator de analize medicale. La ora actuală a fost adusă și pentru sec­ția de radiologie aparatură din Anglia, o aparatură de mare performanță, de ultimă generație. La ora actuală nu este o astfel de aparatură la noi în țară. Eu mă lupt cât pot și nu mă las dar cu bugetul pe care-l avem… Pot spune că nu sunt suficienți bani; dar probabil la o următoare rectificare de buget se va mai ține cont și de cerințele noastre din acest domeniu și din altele.
– Fiindcă ați adus vorba de cerințe, din discuțiile purtate cu localnicii – fie în audiențe, fie pe stradă – cum considerați că vă raportați la soli­citările lor?
– În ceea ce privește audiențele – așa cum sunt ele încetățenite în mentalul oamenilor – acestea sunt legate mai mult de problemele lor personale pentru care vin la Primărie. În ceea ce privește treburile comunității, despre acestea discut cu oamenii ori de câte ori este nevoie, dar mai ales pe teren. Nu știu dacă ați observat: eu primesc pe toată lumea în sala de ședințe. Apoi, activitatea unui primar în interiorul biroului este, după experiența mea, de două-trei, maxim patru ore pe zi. În rest – și la fel de importantă – este munca din teren, întâlnirile cu oamenii acolo unde se găsesc ei la un moment dat. Cât privește problemele personale ale localnicilor, aceștia m-au putut aborda oricând atât pe teren cât și în timpul cât sunt în Primărie: ușa primarului din Sebiș este deschisă tot timpul. Cât privește caracterul problemelor apărute: dacă au fost de competența Primăriei Sebiș – și nu de competența justiției, cum au mai fost cazuri – atunci am făcut demersuri pentru rezolvarea lor sau măcar le-am explicat spre ce direc­ție trebuie să se îndrepte pentru o rezolvare a problemei. Îmbucurător a fost aspectul că majoritatea solicitanților au înțeles situația și felul cum trebuie să procedeze pentru a-și rezolva pozitiv problema.
– Să revenim însă la tema iniția­lă: cum întâmpină orașul această primăvară târzie?
– Cu multă muncă, mai ales că acțiunile de primăvară au intrat cum e și firesc în tradiție. Apoi, după atâta ploaie și cer închis, vremea frumoasă și însorită din ultima săptămână i-a ascos afară atât pe tineri cât și pe cei mai vârstnici care s-au și apucat de munci edilitare. Acum principala activitate este plantarea arbuștilor de primăvară: se vor planta atât tuia cât și alți arbuști ornamentali și se vor curăța și igieniza copacii maturi existenți, prin văruire. Apoi se vor curăța prin răzuire bordurile și podețele, se vor reface marcajele la trecerile pietonale precum și cele stradale. Tot în această perioadă am demarat unele lucrări de curățare și reparare a fântânii arteziene din zona centrală, de asemenea vom avea acțiuni de salubrizare a întregului oraș. Ne străduim ca toate aceste lucrări să fie gata în timp cât mai scurt pentru a primi cum se cuvine Sărbătorile Pascale.
– Aminteați ceva și de conti­nuarea unor investiții; despre ce este vorba?
– Continuăm lucrările la Casa de Cultură și la Biblioteca Orășenească precum și la Baza Sportivă. Am dispus începerea lucrărilor peste Valea Deznei. Firește că nu va fi ușor; am înțeles că nu sunt bani și asta este situația, țara trece printr-o situație grea. La ora aceasta noi am adoptat bugetul pe 2013 și vreau să spun că este un buget echilibrat care contribuie la funcțio­narea administrației și la dezvoltare. Dar trebuie să adaug un fapt relevant: noi, Sebișul, avem cel mai mare venit pe cap de locuitor iar orașul a cunoscut o dezvoltare economică fără precedent în ultimii ani, aspecte care e bine să le sub­liniem.
– Legat de dezvoltarea economică, localnicii nu au renunțat la îndeletnicirile tradiționale; mulți s-au reîntors la ele. Cum comentați situația?
– Este adevărat ce spuneți. Însă trebuie să recunoaștem că orice muncă pe care o faci cu pasiune și determinare dă roade; nu numai cele tradiționale; dar acelea în mod special, deoarece sunt legate de locurile unde s-au născut, au trăit și s-au stins cei dragi ai tăi. Un exemplu bun este acela al unui om de cultură, profesorul Traian Sirca, din Sebiș. El este pasionat – ca nu prea mulți alții – de creșterea animalelor. La ora actuală, după cum ați văzut are o microfermă (cu 45 de bovine – n.red) și deși e muncă multă nu se plânge de aceasta, ci de faptul că aceste activități ar trebui sprijinite mai serios de la nivel central. Inclusiv cea de colectare a laptelui unde noi vom încerca să găsim un investitor și pentru acest domeniu. Oricum, ca dânsul, mai rar: să-i fie dragi animalele și să dedice lor, chiar dacă profitul este minim.
– Amintindu-ne de o discuţie anterioară de la începutul anului, ce s-a schimbat față de discuția de atunci?
– Consideram în acea discuție anterioară că anul 2012 a fost un an greu pentru majoritatea românilor și estimam că anul 2013 va fi un an și mai auster la nivel naţional; această previziunea a mea a fost, din păcate, una corectă și nu putem decât să sperăm că măcar din punct de vedere agricol anul acesta va fi unul bun.

Recomandările redacției