vanatori paginaVânătorii din Podgorie susţin că fondurile pe care le administrează au serios de suferit, atât din cauza motocicliştilor cât şi a proprietarilor de turme, care îşi fac pur şi simplu de cap prin păduri. Aceştia susţin că fondurile de vânătoare pe care a fost organizat concursul de tip Enduro des­făşurat recent în zonă, au fost serios afectate. Mai mult, marcajele puse de organizatori nu au fost îndepărtate, iar persoane rău-voitoare care ajung prin pădure le rup şi le aruncă pe jos, făcând mizerie. Nici ciobanii sau alţi proprietari de animale nu au scăpat de tirul vânătorilor, aceştia fiind acuzaţi că se folosesc de mâncarea pusă pentru vânat pentru a-şi hrăni turmele.
Iosif Mergel, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor „Hubertus” Lipova, povesteşte că de-a lungul timpului, motocicliştii au distrus locurile de pândă şi au speriat vânatul. „Ne-au distrus instalaţiile vânătoreşti, locurile de pândă. Am avut un bordei de pândă pe care l-au remorcat pur şi simplu după motociclete. Motocicliştii intră frecvent în păduri, pentru că pădurarii nu se implică să ceară respectarea prevederilor Codului Silvic, care reglementează circu­laţia ATV-urilor şi motocicletelor prin acele zone. Iar când a fost concursul acela, au rupt toată coasta prin pădure, pe unde au trecut, iar indicatoarele puse au rămas şi acum. Drapelele de semnalizare albastre flutură la orice adiere de vânt şi contrastând cu verdele pădurii, deranjează vânatul. Concurenţii nu au respectat locurile de trecere indicate, la noi au intrat chiar prin zone de protecţie. Din punct de vedere al mediului, a fost un dezastru to­tal”, a declarat Mergel. În ceea ce priveşte proprietarii de animale, Iosif Mergel susţine că aceştia ar fi „în cârdăşie” cu pădurarii, pentru că altfel nu ar avea curajul să se apropie cu oile de cantoane. „Acum, sub influenţa mielului de Paşte, pădurarii sunt primii care închid ochii la problema aceasta. De asemenea, câinii sunt periculoşi, pentru că sunt lăsaţi fără jujeu (n.r. bucată de lemn agăţată de gât, pentru a împiedica câinele să fugărească vânatul). Noi nu avem nicio putere să-i amendăm pe stăpâni”, a mai spus Mergel.
Camere de luat vederi furate
La rândul său, Ştefan Agrima, preşedintele Fondului de Vânătoare „Cetate Şiria” susţine că s-a ajuns până acolo încât, anumiţi motociclişti din Ungaria, au furat două camere de supraveghere a vânatului. Asta, pro­babil pentru a nu putea fi identificaţi, după ce au pătruns fără drept în zonele în care nu aveau ce căuta. „Cei care au furat camerele au fost totuşi înregistraţi. După echipament, par a fi motociclişti din Ungaria. Acum, când a avut loc acel concurs Enduro, participanţii s-au pierdut în toată pădurea. Organizatorii nu au luat însemnele de pe traseu, astfel încât şi alţi motociclişti merg pe acolo, pe toate văile, posibile şi imposibile, unii crezând probabil că acela e traseul pe care au voie să-l folosească”, susţine Agrima. Acesta ne-a pus la dispoziţie mai multe imagini, luate de pe camerele de luat vederi amplasate pentru supravegherea vânatului, pe care se văd atât animalele care mănânca hrana destinată sălbăticiunilor, cât şi motocicliştii care se plimbă la voia întâmplării prin zonele de linişte.
Motocicliştii promit să respecte traseele
Pe de altă parte, Marcel Vlăduţoiu, preşedintele clubului care a organizat concursul Enduro, susţine că acuzele aduse motocicliştilor sunt nefondate. Acesta recunoaşte că însemnele de pe traseu n-au fost încă adunate, dar a ţinut să precizeze că pentru acest lucru e nevoie de timp. „Sunt 80 de kilometri de traseu. S-a muncit două luni, pentru a le amplasa. Nu se pot lua într-o zi. Să ştiţi că aproximativ 50% au fost luate deja”, a declarat Vlăduţoiu. Preşedintele clubului de motociclişti a ţinut să precizeze că vânătorii nu au decât dreptul să vâneze, ei nefiind proprietarii terenurilor pe care s-a organizat competiţia. Marcel Vlăduţoiu recunoaşte că există şi motociclişti indisciplinaţi, dar aceştia nu fac parte din club, astfel încât nu cunosc nici traseele pe care au voie să le străbată. „Ungurii nu sunt membri de club. Acum încercăm să-i facem să nu mai vină pe unde vor, să le dăm anumite trasee. Zona de care vorbiţi e foarte mare, de la Ghioroc la Şiria, pe foarte mulţi nu-i cunoaştem. Am încercat să-i oprim să mai meargă neorganizat. Au mai scăpat unul-doi. Tot e mai bine decât să scape 100”, a încheiat Marcel Vlăduţoiu.

Recomandările redacției