petronel marcutLocuitorii din Berindia, unul dintre satele comunei Buteni, sunt în pragul revoltei. Oamenii susţin că grădina şcolii a ajuns în posesia unui angajat al Primăriei, care şi-a adus acolo câinii, animalele şi mai multe familii de albine, care pun în pericol copiii de la grădiniţă, fără ca autorităţile locale să ia vreo măsură. Asta, în condiţiile în care şcoala a fost închisă pe vremea Guvernului Boc, iar acum localnicii au început să facă demersuri pentru a o redeschide. „Şcoala din satul Berindia a fost închisă temporar din lipsă de copii, pe vremea lui Boc. Şcoala avea o gră­dină care era folosită de învăţător. S-au făcut tot felul de maşinaţiuni, iar de doi ani, un cetăţean şi-a adus stupii, animale, găini, câini. El susţi­ne că vrea să construiască o casă pentru fiul său, pentru că este tere­nul său. În campania electorală, primarul a spus că dosarul se află la el pe masă şi va soluţiona problema dacă va câştiga alegerile. Nu ştiu în ce sens a spus că soluţionează problema care datează din 1996. Nu ştim ce s-a întâmplat din punct de vedere legal cu acel teren. Am vorbit cu directorul de la şcoală, mi-a spus că terenul nu poate fi înstrăinat, fiindcă a fost primit conform unui act emis pe vremea lui Dimitrie Gusti. Toţi vrem ca terenul respectiv să redevină al şcolii, acum că există şanse să fie redeschisă, pentru că există numărul de copii cerut de lege”, susţine Constantin Miclea. Acesta susţine că sătenii ar vrea ca acolo să se construiască un teren de sport, în condiţiile în care copiii se joacă pe mijlocul drumului, nefiind locuri amenajate în acest scop. „Nu se poate să-şi bată joc de oameni în halul ăsta. S-ar părea că nu primarul este de vină, ci oamenii din jurul lui. Cum e posibil să înstrăineze grădina şcolii? Prima dată vor să dea grădina şi apoi şcoala, să nu ne trezim şi fără şcoală. Urmează căminul şi biserica. Grădina bisericii e mai mare decât cea a şcolii…”, mai spune plin de durere bărbatul.
Un alt sătean, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care sunt supuşi copiii de la grădiniţă, din cauza faptului că la câţiva metri de ei au fost duse mai multe familii de albine. „După câte ştiu, actualul primar spune că grădina ar fi fost înstrăinată după Revoluţie. Nu ştim ce s-a întâmplat în realitate. Localnicul care o foloseşte acum a dus vreo 10-15 stupi de albine, care sunt un real pericol pentru copii, fiind puşi chiar lângă grădiniţă”, susţine săteanul.
La rândul său, Ioan Mihulin, un alt sătean, este şi el de părere că un loc de joacă pentru copiii din sat ar fi foarte necesar. „Eu nu am copii, dar pot să vă spun că avem nevoie de un loc de joacă. Terenul acela a fost al şcolii, de când mă ştiu. Ce s-a făcut la Primărie, nimeni nu ştie, dar părerea mea este că nu s-a procedat legal. Dacă a fost grădina şcolii, era bine să rămână a şcolii”, spune Mihulin.
Localnicii mai susţin că nu pot să înţeleagă în ruptul capului cum de a fost posibil să fie duşi stupii chiar lângă grădiniţă. „Nu se poate să îşi ţină albinele lângă copii. E plin de stupi acolo, iar asta nu e bine. De altfel, nici nu ştim în baza căror acte acel sătean a obţinut grădina”, spune un alt sătean. Leontin Curuţ este mult mai tranşant în declaraţii. „Terenul s-a dat abuziv, după părerea mea. Noul «proprietar» s-a băgat acolo cu animale, cu albine şi tot ce are. Când ies copiii de la grădiniţă, sunt puşi în pericol”, spune bărbatul.
Şcoala a rămas fără un teren primit în anii ´30
Elena Dronca, fosta învăţătoare la şcoala din sat, acum pensionară, povesteşte că imediat după Revoluţie au fost făcute măsurători în grădină, fără ca reprezentanţii şcolii să fie informaţi de Primărie. „Pe vremea aceea, multe terenuri au fost date pe nedrept. Am fost la directorul şcolii de la Buteni, am fost la Primărie şi am spus că şi şcoala de la noi din sat are dreptul să-i fie apărată proprietatea. Am fost la Cartea Funciară, am scos extrase din care rezultă că e vorba despre proprietatea şcolii. Terenul a aparţinut şcolii de prin 1930-1940. Din câte ştiu eu, gră­dina nu a fost vândută. Cel care-o foloseşte acum, e angajat la Pri­mărie. Pe de altă parte, nu este normal ca la aproximativ cinci metri de WC să fie duşi atâţia stupi”, susţine Elena Dronca.
Nici primarul nu ştie nimic
Deşi „proprietarul” terenului lucrează la Primărie ca paznic de păşune, primarul Petronel Mărcuţ susţine că nu ştie cum a ajuns acesta să folosească un teren al şcolii. „Eu personal, nu am semnat niciun act cum că aş fi cedat dreptul de proprietate asupra grădinii cu pricina. Am văzut un act, emis în acest sens, prin 1990-1992. Actul a fost emis de o fostă angajată a Primăriei. Dacă am fi primit o sesizare scrisă, din partea localnicilor, am fi putut face unele verificări. Aşteptăm o petiţie şi îi sfătuiesc pe oameni să o depună şi la condu­cerea şcolii”, a declarat primarul. În ceea ce priveşte albinele, Mărcuţ susţine că nu are nicio informaţie în acest sens. „Vom verifica şi dacă se dovedeşte că albinele sunt lângă grădiniţă, vom lua măsuri”, promite edilul-şef.
În ceea ce-l priveşte, „proprietarul” terenului, acesta nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, pentru a i se solicita un punct de vedere.
Lucian Şerban

Recomandările redacției