pirosÎn lumina discretă din Grand Bulevard, vocea profesorului Dionisie Piros, povestind de vremurile în care baronul Neuman oferea anvergură întregului Arad, doboară simplu barierele timpului. Martor la „Facerea” ITA-ei, profesorul captivează prin acuratețea detaliilor la care apelează în fresca dedicată primilor ani colorați în alb și roșu.
Mișcarea Arădeană a dedicat seara de vineri Legendelor Bătrânei Doamne, iar Dionisie Piros a fost generos în rolul invitatului special. „E o zicală care spune că învinșii povestesc despre trecut, iar învingătorii povestesc despre viitor. Eu acum am povestit trecutul, dar n-am fost învinși noi atunci. Au fost anii glorioși ai echipei, singurul învins a fost Baronul…”. Da, pentru că s-a trezit alungat din orașul căruia îi crescuse prestigiul, și pentru care mai avea planuri.
Baronul ar fi vrut să realizeze cel mai tare complex sportiv din țară. Oare ce ar fi urmat dacă…?
Comuniștii nu i-au permis să-și ducă la sfârșit toate ideile, lăsându-i pe toți cei cu UTA în suflet să viseze cu ochii deschiși la întrebarea Dar oare ce ar fi fost dacă ar fi condus echipa și după 1948? Profesorul Piros dă o idee: „A vrut să termine stadionul, să-l transforme într-un complex sportiv, cu bazin de înot, terenuri de tenis sau sală pentru sporturile care se desfășoară în incinte acoperite. Ce ar fi însemnat asta pentru Arad, dacă nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat? Mai ales că, la puțin timp, în 1955, rușii s-au retras din Austria. Oare cum ar fi arătat Aradul? Ăsta a fost baronul Neuman!”
Dionisie Piros le-a cedat rolul altor martori ai vremurilor bune de la UTA. Flavius Domide, Dorel Cura și Gabor Biro – comentator savuros al secvențelor cu Feyenoord proiectate pe pânză – au redat viață victoriilor anilor 70, aprobați din sală de camarazii de arme Puiu Tăuceanu, Petre Șchiopu, Mihai Jivan, Ioan Bătrîna, Christos Metskas, Viorel Sima, Emanoil Gherghel, dar și Tiberiu Țiganu, alt păstrător al vechilor secrete de odinioară.
UTA de azi are nevoie de întâlniri precum cea organizată vineri seară de Claudiu Cristea, Lucian Cozma și ceilalți. Nici nu își dă seama cât de tare are nevoie de ele!

Recomandările redacției