Ziarul nostru lansa, la sfârșitul anului trecut, colecția „Glasul Aradului”, colecție dedicată scriitorilor români contemporani și oferită cititorilor noștri și iubitorilor de literatură din județ împreună cu Editura Azbest Publishing. Dacă prima carte publicată a fost „Prețul singurătății”, de Bogdan Butariu, cel de al doilea volum al colecției este „Dincolo de stelele reci“, de Horia Muntenus. Și de data aceasta, volumul va putea fi cumpărat de la chioşcurile de difuzare a presei. Preţul ziarului va rămâne neschimbat, 1,25 de lei, însă cartea poate fi cumpărată numai împreună cu ziarul la preţul de zece lei.
Un roman cu substanță…
Horia Muntenus a fost până acum recunoscut mai mult ca poet, dar nu numai. A publicat până la apariţia acestui roman: opt volume de versuri; o carte despre Constantin Brâncuşi; o carte de critică literară; în coautorat a publicat o antologie de poezie românească. Coabitând şi cu arta cinematografică, Horia Muntenus a realizat şi două filme documentare despre Complexul Monumental „Calea eroilor“ de la Târgu jiu. Deşi  cunoscut mai mult ca poet, prin romanul de faţă, Horia Muntenus „dă clasă autorului de versuri“  (Alexandru Petria), „Dincolo de stelele reci“ fiind un roman cu substanţă, concentrat şi uşor de lecturat, în care cititorul este purtat dintr-un plan în altul, de la real la ireal, de la concret la imaginar. După cum declară chiar autorul, „este o carte care tratează complexitatea fiinţei umane, dar mai ales o carte despre conştiinţa capabilă să perceapă această complexitate care se manifestă între doi Poli: între realitate şi fantastic. Este un roman simbolic şi fantast în care tema e lupta cu absurdul şi cu moartea“.
Pretextul romanului îl constituie, ca atare, viaţa militară a unor tineri soldaţi de dinainte de 1990. Un soldat care poartă un nume bizar,  Pistolarnumărulunu alias Talpaţării şi care este recent încorporat la Vânători de munte (acolo unde a făcut armata şi autorul) are un accident de autobuz în urma căruia el este doar rănit în comă, dar în care mor mulţi camarazi. De altfel multe dintre personajele cărţii poartă nume-însuşiri: Maiorul C.I. Careteîntreabă, Maiorul Caretevede, Doamna Maioreasă Cucoc, Maiorul Carefumeazămult, Colonelul Cupărcărunt ş.a. Soldatul Pistolarnumărulunu alias Talpaţării traversează experienţe tulburătoare, la frontiera tremurătoare dintre viaţă şi moarte, dintre real şi imaginar, concretul şi inefabilul delimitându-se insinuant, starea de comă în care se află alimentându-i imaginaţia.
Imaginile sale sunt uneori lirice, alteori sarcastice, dure, dar toate converg spre absurd, spre imposibil. Cartea lui Horia Muntenus pare să fie o pledoarie pentru vindecarea de absurd, de nefiresc. Iubirea soldatului pentru frumoasa doctoriţă Maria este oarecum platonică, nu îndrăzneşte multe cu ea, dar acest lucru nu-l fereşte de gelozie pentru arătosul medic chirurg care-i face curte doctoriţei Maria şi căreia îi strecoară în imensul buchet de flori un bilet pe care sunt scrise cu cerneală roşie versuri de Ion Minulescu.
… care te prinde
Romanul se citeşte uşor, te prinde,  la sfârşit îţi pare rău că te desparţi de mediul ostăşesc al cărţii, parcă ai vrea să fii şi tu, cititorul, unul dintre personajele ei ca să poţi să stai de vorbă cu soldatul Talpaţării şi să devii  apevist  (APV-Armată Pe Viaţă).
„Dincolo de stelele reci“, romanul lui Horia Muntenus se încheie frumos, cuvintele deconspirând sensibilitatea prozatorului care a publicat la viaţa lui opt cărţi de poezie.
Iată finalul cărţii: „Cerul senin se poate zări printre vârfurile brazilor, acolo unde Luna Plină tronează solemnă, impasibilă, înconjurată de stelele reci. Dincolo de ele, dincolo de freamătul constelaţiilor, dincolo de pulberea Luminii, dincolo de puzderia de sori şi de planete – imensitatea misterioasă în care se duc să se prefacă-n tăcere, toate gândurile,  toate visurile, toate neliniştile şi toate emoţiile“.
Petre Don
Lucian Șerban

Recomandările redacției