A patra ediție a Festivalului Ceaunelor de la Moneasa a fost un succes

0
172

IMG_1080 IMG_1094 IMG_1096 IMG_1105 IMG_1106 IMG_1108 IMG_1111 IMG_1117-1117 IMG_1118 IMG_5227De câțiva ani, Primăria și Consiliul Local din Moneasa organizează în prag de toamnă o acțiune mai aparte. Este vorba de așa-zisa manifestare „Glasul Ceaunelor“, ajunsă anul acesta la a patra ediție și care a avut parte de o participare din ce în ce mai numeroasă. Așa se face că an de an tot mai mulți oameni au venit să… deguste preparate din carne de batal, vită, porc, pasăre, toate făcute la ceaun, în fața ochilor lor; vorbim aici de tocănițe – după diferite rețete tradiționale ori de sărmăluțe dar și de alte preparate mai specifice. Ceaunele sunt din fontă, un material care parcă sporește calitatea preparatului gătit în el – alături de numeroa­sele condimente.
Și anul acesta a venit multă lume la acestă sărbătoare ce a avut loc weekend-ul trecut  – atât din zona Monesei cât și din localitățile învecinate dar și din… județele învecinate. Pe lângă numeroasele preparate gastronomice aici s-a putut degusta și o țuică „dură“ de Moneasa, considerată „leac“ la multe boli pentru unii. Turiștii veniți în stațiune – mulți pentru a urma un tratament – s-au bucurat că au putut participa la acest eveniment și au apreciat cum se cuvine evenimentul și bogăția de preparate; dar și ceea ce s-a făcut și se face în zonă în ultimii ani.
„Glasul Ceaunelor“ – pe placul tuturor
Semnalul de deschiderii sărbătorii l-a dat, cum era și firesc, primarul Nuțu Herbei, primarul comunei Moneasa. După urările de bun-venit adresate tuturor participanților, edilul a făcut câteva considerații la adresa festivalului care „este tot mai apreciat de la o ediție la alta, noi străduindu-ne să satisfacem gusturile celor ce ne ono­rează cu prezența“. A asigurat apoi pe toată lumea că programul ce va urma va fi unul deo­sebit și a îndemnat pe toată lu­mea să se simtă bine în această frumoasă locație, mai ales că și vremea a fost frumoasă.
Spectacolul folcloric s-a do­vedit a fi deosebit – fiind pre­zent apreciatul interpret de muzică populară Vasile Coca (de la Hora TV) care pe lângă interpretarea unor melodii de succes a realizat și o prezentare cu numeroase momente umoristice. A evoluat de asemenea și Florica Tomoioagă precum și Claudiu Borza. Surpriza a fost par­ticiparea interpretei Mirela Petrean care a încântat publicul cu interpretarea sa; la un moment dat chiar   s-a încins și o horă în fața scenei de la grădina de vară unde a avut loc programul.
Viceprimarul comunei Moneasa, Marius Șodică s-a arătat încântat de programul urmărit: „ați putut vedea că am avut artiști deosebiți: cântăreți buni și acompaniament bun. Ansamblul Stelele Bihorului au avut un program deosebit, aplaudat de public; a cântat și Marta Cosma. Dar să știți că e multă umblătură pentru a asigura un astfel de program; ne-am pregătit din timp. Pentru ca totul să fie bine am început o săptămână înainte amenajările, împreună cu domnul primar, firește. Ne bucurăm că și timpul a ținut cu noi și nu a plouat“.
Au fost prezente la spectacol și numeroase personalități politice  și unii primari din vecinătate dintre care amintim: din partea Consiliului Județean consilierul Florin Tripa, primarul comunei Ignești, Marinel Urs și, după cum am mai aflat și alții care au venit mai în alte perioade de timp.
Despre Stațiune: frumoasă, curată și mâncare bună
Ar fi nedrept să nu amintim și de mulțimea de comercianți veniți la sărbătoare, oferind vizi­tatorilor produsele lor, majoritatea specifice zonei. Au putut fi văzute – și eventual achizi­ționate – atât produse alimen­tare specifice cât și de uz casnic mai ales din lemn dar și cerami­ce ori articole de îmbrăcăminte.
Numeroși turiști – veniți și zonă dar și din alte diferite zone din țară – cu care am discutat     s-au declarat impresionați de curățenia din stațiune și de mâncarea bună.
Bunăoară, un turist din zona Olteniei ne spunea gânditor. „Aici e de-un drag să vii:       oamenii sunt mai buni și mai ospitalieri dar și mai buni gospodari. Apoi aerul e curat și sănătos, parcă-ți dă viață; parcă e o altă lume…“ a în­cheiat admirativ interlocutorul nostru. Astfel de aprecieri parcă răsplătesc cumva eforturile deo­sebite pe care administrația comunei Moneasa le face pentru ca Stațiunea Moneasa să fie la standardele actuale care să atragă un număr cât mai mare de turiști – pe lângă cei care vin din motive de sănătate, oameni iubitori de liniște și frumuseți montane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.