A venit prăpădul la Nadăş: aproape 200 de gospodării au fost inundate

0
172

Ploile torenţiale au făcut prăpăd sâmbătă seara, zeci de gospodării fiind inundate pe Valea Nadăşului. Pompierii au intervenit sâmbătă spre duminică noaptea pentru a evacua apa din curţile oamenilor. La Nadăş, comuna Tauţ, aproximativ 200 de gospodării au fost inundate după ce apele s-au revărsat, în urma unei ploi torenţiale. Un pod a fost colmatat, datorită aluviunilor şi vege­taţiei venite din amonte, moment în care apele s-a revărsat peste curţi şi grădini. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, curentul a căzut în toată localitatea, iar apa de pe şosea era de aproximativ 50 cm. Cinci ofiţeri şi 35 subofiţeri, au intervenit cu două bărci, şi şase motopompe trimise de urgenţă la Nadăş. Pompierii au constatat că au fost colmatate două poduri şi două podeţe, iar pentru evacuarea apei din Căminul Cultural şi dispensar se acţiona cu mai multe motopompe. De asemenea, sâmbătă seara s-a intervenit la două gospodării inundate în Aldeşti, comuna Bârsa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, căpitan George Pleşca, sâmbătă la ora 19.00, două gospodării au fost inundate în localitatea Aldeşti, pentru evacuarea apei intervenind Garda de Intervenţie Sebiş şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bârsa. La aceeaşi oră, în localitatea Nadăş, un pod era colmatat, existând pericolul de deversare a apei peste curţi şi grădini. În jurul orei 20.00, la Nadăş erau zeci de case inundate, deplasându-se în sprijin şi Detaşamentul Arad, pentru a interveni la dezastrul produs de apele revărsate. Până la ora 21.00, curentul a căzut în toată localitatea, apa pe şosea fiind de peste 50 de cm, şi existând posibilitatea de evacuare a persoanelor, conform reprezentanţilor ISU. Aproximativ 40 de ofiţeri  şi subofiţeri ai Detaşamentului Arad şi ai Secţiei Ineu au intervenit cu două bărci şi şase moto- pompe. La miezul nopţii încă se ac-ţiona, înregistrându-se aproximativ 200 de gospodării inundate, două poduri şi două podeţe afectate, colmatate, pompierii acţionând până târziu în noapte pentru decolmatarea acestora. Duminică, a avut loc o intervenţie de potabilizare a apei în satul Nadăş, cu 12 ofiţeri ai Detaşamentului Arad şi 14 ofiţeri şi subofiţeri ai Secţiei Ineu, care au acţionat cu şase motopompe şi două cisterne.
Evaluarea pagubelor
Comitelul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit duminică dimineaţa, pentru evaluarea pagu­belor. DSP-ul a aprobat testarea populaţiei pentru hepatită, la cere-rea localnicilor. De asemenea, au fost instalate două staţii pentru potabilizarea apei trimise din Timiş şi Hunedoara. S-a evacuat mizeria din curţile oamenilor, de asemenea, va fi evaluat drumul 708A, pentru a fi îndepărtat nămolul şi vegetaţia aduse de apă. „Azi-noapte (n.r. – sâmbătă) am lucrat cu pompieri de la Ineu şi Arad, inclusiv cu bărci pentru evacuarea persoanelor. Avem jandarmi, pompieri, populaţia s-a mobilizat exemplar, inclusiv oameni din Tauţ. Cu şase motopompe se lucrează pentru a se scoate apa din fântâni. Mâine se vor lua măsurile pentru hepatită. Totul a fost sub control, organizare ireproşabilă. Viaţa reintră în normal. Sperăm să fie Dumnezeu cu noi”, ne-a declarat primarul comunei Tauţ, Gheorghe Pleş.
Conform legii, s-au format două comisii de evaluare a pagubelor şi pentru analizarea situaţiei. A fost adus un TIR cu apă minerală, fântânile nemaiputând fi folosite; în acelaşi timp s-a procedat la potabilizarea apei.
Inventarierea pagubelor: 180 de gospodării, din care 48 imobile şi două instituţii afectate. Trei poduri şi trei podeţe afectate, o punte distrusă. 43 de găini, 17 porci şi 30 de familii de albine. Ieri au fost decolmatate 60 de fântâni, patru subsolurişi curăţate 30 de imobile. S-a intervenit cu 33 de pompieri şi 18 jandarmi.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1007337409355772&id=100002385662755

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.