abandonArădenii nu abandonează doar câini şi pisici la marginea Aradului, ori în pădurea Ceala. Mai nou, Lunca Mureşului a ajuns loc de debarare a animalelor exotice. Doi pitoni au fost găsiţi de reprezentanţii parcului, aceştia fiind un pericol pentru populaţie.

Zonele mărginaşe ale Aradului sunt locurile în care sute de animale au fost abandonate. Printre gunoaie trăiesc zeci de patrupede, între care multe care până nu de mult aveau stăpân. Abandonul este practica la îndemână pentru a scăpa de responsabilitatea îngrijirii unui animal, pentru arădenii fără simţ civic şi compasiune.

De curând, reprezentanţii parcului au găsit doi pitoni, părăsiţi de stăpân după ce au devenit prea greu de întreţinut. Când au fost găsiţi, unul dintre ei era deja mort, iar cel de-al doilea are şanse mici de supravieţuire, fiind rănit. Reprezentanţii administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului susţin că, de cele mai multe ori sunt aduşi câini, care se sălbăticesc sau se înhăitează, dar nu fac excepţie nici animalele exotice, cum ar fi broaştele ţestoase. Acestea sunt abandonate de regulă în Lacul Măltăreţ. Aşa cum se întâmplă şi în cazul altor specii introduse în afara arealului natural, ţestoasele exotice concurează şi de multe ori elimină speciile autohnone, devenind invazive.

„Pădurea Ceala, din apropierea municipiului Arad, face parte din Parcul Natural Lunca Mureşului. Este îmbucurător faptul că există o astfel de oază de verdeaţă atât de aproape de oraş. Pe de altă parte, zona este mai expusă antropizării decât altele, debarasarea la întâmplare a gunoaielor sau aprinderea focului în locuri nepermise fiind doar două dintre problemele cu care se confruntă administraţia ariei protejate. O practică tinde să devină un fenomen îngrijorător – abandonarea animalelor de companie în pădure. Atragem atenţia asupra faptului că abandonarea animalelor domestice sau de companie în ariile protejate reprezintă o practică periculoasă, care este aspru pedepsită de lege“, suţine Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Conducerea parcului atrage atenţia asupra amenzillor de care sunt pasibili cetăţenii iresponsabili, cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei. Atât administraţia parcului cât şi instituţiile abilitate nu vor ezita să le aplice.

Trebuie menţionat că, de luna trecută Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are o nouă structură – Poliţia care vor face controale privind bunăstarea animalelor.

Cele mai grave încălcări ale legislaţiei privind protecţia animalelor (Legea 205/2004), adică uciderea şi schingiuirea animalelor sau folosirea lor la lupte, pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an, în aceste cazuri inspectorii urmând să sesizeze organele de urmărire penală.

Recomandările redacției